Ines, Gloria, Dennis, Bernardo... posar nom a les borrasques, és una bona idea?

Les borrasques d’alt impacte són batejades, per què?

Ines, Gloria, Dennis, Bernardo... posar nom a les borrasques, és una bona idea?
Ines, Gloria, Dennis, Bernardo... posar nom a les borrasques, és una bona idea?

Des de la meitat del segle XX s’han batejat els huracans a la zona de l’Atlàntic i en altres zones del món, tractant de millorar la comunicació pública de la ubicació i del desplaçament, per a poder informar de manera més efectiva i minimitzar els danys a béns i persones.

Des de l’any 2017 l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) amb el centre meteorològic de Portugal (IPMA) i de França (Météo-France) van decidir batejar aquelles borrasques que tingueren més impacte per a persones i béns, fent ús dels avisos per vent com a referència per a considerar-la d’impacte o no. Ací es podrien afegir altres factors, però és una qüestió oberta.

Abans de començar la temporada d’hivern es fa pública una llista de noms per orde alfabètic. S’alternen noms femenins i masculins. Aquesta llista és consensuada prèviament pels corresponents centres meteorològics.

Des de l’any 2015 el centre meteorològic del Regne Unit i d’Irlanda van fer el mateix amb les borrasques que els afectaven a ells, encara que en aquest cas els noms són triats dels suggeriments que arriben als centres.

L’any 2019 s’han afegit dos països, Bèlgica al nostre grup, identificat com el grup del sud-oest d’Europa, i Països Baixos al grup de l’oest. Perquè no hi haja confusió quan una borrasca és batejada per un grup, l’altre grup manté aquest nom. 

Tot apunta que l’any 2020 es formarà un altre grup al sud-est d’Europa amb països del mediterrani central i oriental.

Pel que fa als noms, algunes crítiques pregunten per què no hi ha un consens en tot Europa, i d’altres indiquen que cada zona ha de treballar per separat. De moment, tenim aquest sistema, i este cap de setmana Ines i Dennis seran els grans protagonistes.

Encara que per a fer-ho més complex, la Universitat de Berlín va per lliure i posa altres noms. Com a curiositat, la Universitat de Berlín identificarà INES com a TOMRIS, i DENNIS com a VICTORIA.

En el cas de la Universitat de Berlín qualsevol persona pot adoptar una borrasca o un anticicló i triar el nom. En aquest cas alternen: un any les borrasques tenen noms femenins i els anticiclons, masculins, i el següent és a l’inrevés. Vols adoptar una borrasca? Un anticicló?

Aquestes borrasques no ens afectaran a nosaltres, però atents a les previsions partir de mitjan de la setmana que ve.

També et pot interessar

stats