Incendis extraordinaris a Califòrnia i el vent de Santa Ana

Què són els episodis de Santa Ana?

Incendis extraordinaris a Califòrnia i el vent de Santa Ana
Incendis extraordinaris a Califòrnia i el vent de Santa Ana

Els últims dies estem parlant dels incendis extraordinaris que arrasen la costa oest dels Estats Units, tant pels morts, com per l'extensió i la intensitat, com per les zones afectades i els danys materials provocats.

L'inici i propagació d'aquestos incendis ha estat afavorida pel que s'anomena vent de Santa Ana, conegut històricament en la zona per afavorir la propagació dels incendis.

Què vol dir vent de Santa Ana?

Aquesta denominació és la utilitzada per a identificar els vents que arriben a la costa des de les zones de l'interior, després de passar per les muntanyes properes al litoral. Aquesta ciculació i descens provoca que els vents arriben secs i recalfats al litoral. Aquestes situacions provoquen humitats relatives baixes i vent fort a ratxes, condicions favorables per a la propagació dels incendis forestals.

Són situacions similars a les que al nostre territori provoquen el vent de ponent després de creuar la península Ibèrica.

Per què Sant Ana? Respecte aquest punt no hi ha un total acord. Encara que l'origen de la denominació més aceptat és que el nom està associat a una vall amb aquest nom, Santa Ana, situada al sud de Los Angeles , a prop de la ciutat de Santa Ana.

També hi ha una segona explicació segons la qual, el nom original era vent de Santana, que després va derivar en vent de Santa Ana.

Siga com siga, l'orige està clar, i la causa habitualment és la situació d'un centre d'altes pressions a les zones de muntanya, que afavoreix el trasllat de la massa d'aire de les zones de muntanya cap a la costa, això provoca un augment de la pressió d'aquesta massa d'aire que porta a un recalfament i sobretot a una pèrdua d'humitat. Són vents de descens de muntanya, vents catabàtics.

I les previsions indiquen que tornarem a tindre un episodi de Santa Ana entre diumenge i dilluns, per tant, totes les alertes continuen actives davant d'aquestes previsions meteorològiques. 

També et pot interessar

stats