Hui tenim una lluna plena blava, però serà blava?

Una tradició nord-americana identifica la segona lluna plena d'un mes com a 'blue moon', lluna blava.

Hui tenim una lluna plena blava, però serà blava?
Hui tenim una lluna plena blava, però serà blava?

Dissabte 31 d'octubre acabem el mes amb una lluna plena a les 15:49 hores, i és la segona lluna plena d'aquest mes. La primera lluna plena d'octubre va ser el dia 1 a les 23:05 h.

No és habitual tindre dos llunes plenes en el mateix mes, normalment n'hi ha només una. Ara bé, quan en tenim dos el mateix mes, la tradició popular nord-americana identifica la segona lluna com a lluna blava, 'blue moon'.

No té res a veure amb el color real que tindrà,

simplement fa referència al fet que és un situació poc habitual.

De fet, també es diu lluna blava a la tercera lluna plena, quan en tenim quatre dins de la mateixa estació. Normalment hi ha tres llunes plenes per estació.

Podem dir que hi pot haver lluna blava mensual i lluna blava estacional.

Per tant, la identificació de la lluna com a blava, no té res a veure amb el color amb què la veurem, només amb el fet, poc habitual, de ser la segona lluna plena dins del mateix mes.

Una altra cosa és el fet que moltes cançons han identificat el concepte 'blue moon', lluna blava, amb un estat d'ànim de tristor, això és un altre tema.

Enguany, a més, coincideix que la segona lluna plena del mes d'octubre és justament la vespra del dia de Tots Sants, i això no passava des de 1944. Si voleu podem buscar un altre color per a aquestes coincidències.

Però, una lluna plena pot ser blava? Sí

Priya Kumar. Agost 2012, desert d'Oman

Quan?

Quan tenim una gran quantitat de partícules de cert tamany a l'atmosfera com a resultat, per exemple, de grans incendis forestals o de grans erupcions volcàniques, com la del volcà Krakatoa, que va tindre lloc en 1883, i que va provocar tot un seguit de mesos de llunes plenes realment blaves a tot el món.

Ja tenim una altra excusa per a observar la lluna aquesta nit, que eixirà al voltant de les 18:15 h amb un color ataronjat característic quan està a prop de l'horitzó, que després, a mesura que guanye altura, es tornarà en el color blanquinós habitual.

Dades:

L'anterior 'blue moon' va ser el 31 de març de 2018.

Febrer no pot tindre una 'blue moon', perquè no té més de 29 dies.

La següent lluna blava mensual serà el dia 31 d'agost de 2023.

La pròxima lluna plena blava que coincidirà amb la vespra del dia de Tots Sants serà en 2077.

Des de l'inici de l'era espacial, el nostre planeta es coneix com el planeta blau.

També et pot interessar

stats