Gener de 2020: extremadament humit i càlid

Amb el pas de Gloria s'ha acumulat fins a quatre vegades la precipitació mitjana per a aquest mes.

Gener de 2020: extremadament humit i càlid
Gener de 2020: extremadament humit i càlid

El mes de gener de 2020 ha sigut extremadament humit i càlid arreu de la Comunitat Valenciana. La temperatura mitjana s'ha situat al voltant dels 8,3 °C (0,5 °C superior que la mitjana climatològica de referència), i la precipitació acumulada ha sigut de 161 l/m2, el que suposa multiplicar per quatre la mitjana climàtica del període 1981-2010.

Les temperatures es van comportar conforme a la mitjana fins al dia 19, quan dominava la situació anticiclònica. Aquests primers dies les màximes van ser suaus, i per la nit es van registrar gelades a les zones més fondes. La situació va canviar radicalment a partir del 19, quan va començar a afectar-nos el despenjament d'aire fred que finalment acabaria per formar Gloria. El dia més fred del mes en conjunt es va registrar el dia 20, on la temperatura mitjana al territori es va quedar en 3,4 °C, uns 5 °C inferior a la mitjana dels últims 30 anys per a aquest dia. Després van anar normalitzant-se les temperatures fins que a final de mes van experimentar una forta pujada que es va allargar fins als primers dies de febrer.

Pel que fa a les precipitacions, el mes de gener de 2020 ha sigut qualificat com el mes més humit des que se'n tenen registres. Per a fer-nos una idea de la magnitud del temporal i l'afectació d'aquest al nostre territori, tan sols un 3% s'ha definit com a humit, un 48% com a molt humit, i el 49% del territori com a extremadament humit.

També es pot consultar el comportament de gener arreu d'Europa en aquest enllaç.

En un pròxim article es farà una anàlisi de la borrasca Gloria, a més d'una anàlisi més extensa de dades.

També et pot interessar

stats