On és el fred?

Alguns municipis del centre i sud viuen el dia de desembre més càlid dels últims 20 anys.

On és el fred?
On és el fred?

Tot i que les temperatures han començat a baixar aquest dijous, el ben cert és que estem immersos en un període anormalment càlid. En alguns punts, les temperatures estan fins a 10 °C per damunt del que tocaria per a principis de desembre, com es por veure en el següent mapa d'anomalia tèrmica, és a dir, si estem per damunt o per davall de la mitjana climàtica.

Segons Avamet, en alguns casos, el passat dia 5 es va batre el rècord de temperatura per a un mes de desembre. Parlant del clima, una sèrie ha de tindre un mínim de dades de 30 anys per a ser considerada representativa del clima d'una zona, però en alguns casos ja comptem amb dades dels últims 15-20 anys que ens en donen una idea aproximada. És el cas, per exemple, de Villena. Amb dades des de 2001, mai s'havia viscut un dia de desembre tan càlid, amb una màxima de 24 °C. El mateix passa amb Planes (Comtat), on van arribar als 26 °C, i al Camp de Mirra (Alcoià), amb 23 °C. També van batre rècord, però les sèries són més curtes, en altres localitats com Ontinyent, Bunyol, Catí i Xulilla. 

En el cas d'Elx, segons informa l'Agència Estatal de Meteorologia, amb dades des de 1967, amb 25,9 °C, el passat 4 de desembre va ser el segon més càlid, per darrere dels 27 °C del 16 de desembre de 1981. A la resta d'Espanya, Terol i Calamocha han batut el rècord de temperatura màxima per a un mes de desembre.

Les temperatures tenen tendència a baixar durant els pròxims dies, amb un repunt el diumenge 9 de desembre. Però a curt i mig termini no es veu l'arribada de fred de debò. 

També et pot interessar

stats