Poc de fred, poca neu i temperatures amunt

Al febrer s'estan registrant temperatures càlides en pràcticament tot l'hemisferi nord.

Poc de fred, poca neu i temperatures amunt
Poc de fred, poca neu i temperatures amunt

Aquest hivern, al conjunt de la Comunitat Valenciana, s'ha caracteritzat per registrar pràcticament tots els dies temperatures superiors a la mitjana. L'anticicló ha sigut el gran dominant d'aquests últims tres mesos, i ha provocat que hi haja hagut temperatures suaus al migdia i inversions tèrmiques de nit.

Aquest mes de febrer ha sigut el que més ha destacat. Fins al dia 18, tan sols hem tingut un dia amb una temperatura “normal”. La resta de dies s'han registrat temperatures superiors a la mitjana. Entre tots destaca el 3 de febrer, amb temperatures fins a 8 °C per damunt de la mitjana. Aquesta situació ha fet que, fins al 18 de febrer, la temperatura mitjana al conjunt del país haja sigut fins a 4 °C superior a la normal.

Per poblacions, destaquen les anomalies a les zones interiors. L'absència d'aire fred en altura n'és la principal causa. A les zones costaneres, aquest mes està sent càlid, però l'efecte termoregulador de la mar ha fet que l'anomalia haja sigut menys cridanera que a les zones d'interior.

 

Aquestes temperatures inusualment càlides són la causa que els arbres fruiters hagen florit abans d'hora. Amb aquest avançament, els llauradors continuen preocupats pel futur del fruit, ja que una altra entrada de l'hivern podria llançar a perdre la collita.

 

Al nostre territori no és l'únic lloc on s'estan registrant temperatures excepcionals aquest mes de febrer. L'Organització Meteorològica Mundial se'n va fer ressò en Twitter per l'anomalia registrada en un observatori d'alta muntanya d'Àustria, situat a 3.106 metres, on la temperatura mitjana és superior als 10 °C respecte de la normal.

També al conjunt de l'estat espanyol, el mes està resultant poc habitual. Als sistemes muntanyosos ha nevat molt poc i les altes temperatures estan fonent la neu. Ara per ara, per exemple, al Sistema Central, amb 2.428 metres al punt més elevat, no hi ha gens de neu.

 

A pesar de les anomalies, pareix que febrer quedarà com el segon mes més càlid des del 1990. Aquell any, les temperatures van ser excepcionals, i no sembla que enguany es puguen superar.

També et pot interessar

stats