Fred al maig

L'entrada d'una massa d'aire fred ha provocat un acusat descens tèrmic, fins i tot amb gelades a les zones altes del territori.

Fredes (Baix Maestrat)
Fredes (Baix Maestrat) / José M. Bel,

Estem ja a mitjans de maig i tots tenim la sensació que la calor no vol arribar. La primavera és època de contrastos, d'alts i baixos en les temperatures, i aquest cap de setmana ens ha visitat una massa d'aire fred que ens ha portat un ambient més propi de març que de maig.

Ja sabeu que per a conéixer l'evolució de les temperatures és recomanable mirar la situació a 850 hPa (uns 1.500 metres d'altura), ja que ens ofereix una visió més homogènia de la temperatura en veure's reduïda la influència de la superfície terrestre. Com podeu veure en el següent mapa, l'anomalia de temperatura registrada a 850 hPa a les 2 h de la matinada del diumenge passat és molt marcada. Parlem d'anomalies negatives, de valors que estan entre 5 i 7 graus per sota del valor mitjà a l'interior de les comarques de Castelló.

MAPA 1: Anomalia de la temperatura a 850 hPa, 13-05-2018 a les 02:00h / Tropicaltidbits

Ja hem fet un colp d'ull a 850 hPa, però si ara descendim fins a la superfície, els valors registrats corroboren que tenim temperatures impròpies per a mitjans de maig. Alguns exemples: -3° al Pico Galán, un observatori situat a 1.747 metres d'altitud al terme de Puebla de San Miguel (el Racó d'Ademús); -1° a Pina (l'Alt Palància); -0,8° a Coratxà (la Pobla de Benifassà, Baix Maestrat). A aquestes temperatures tan baixes hem d'afegir les fortes ratxes de vent de mestral, de fins a 100 quilòmetres per hora, que hi han accentuat la sensació de fred.

I encara que les temperatures tenen tendència a recuperar-se, observem com les mínimes continuaran per sota dels valors normals per a aquesta època de l'any.

MAPA 2: Anomalia de temperatures mínimes prevista per a dimarts 15 de maig / César Rodríguez Ballesteros

MAPA 3: Anomalia de temperatures mínimes prevista per a dimecres 16 de maig / César Rodríguez Ballesteros

Tot sembla indicar que durant aquesta setmana seguirem amb valors més baixos del que pertoca, tal com mostra el següent mapa de l'anomalia de temperatura prevista. Un fet que coincideix amb una entrada marcada de vents de llevant-gregal al sud del territori, que provocarà un augment dels núvols i, fins i tot, alguna pluja, però de moment sembla que les pluges quedarien concentrades més cap al sud de la Comunitat.

FOTO 5: MAPA 4 anomalia temperatura setmana actual. Llegenda: Anomalia de la temperatura a dos metres, setmana del 14 al 20 de maig / Aemet.es

També et pot interessar

stats