Esclafits o rebentons. Què és un esclafit?

Com i quan ens afecten?

N'hi ha d'humits i de secs i càlids.

Què és un esclafit o rebentó?
14 d'agost 2021 - 11:52

Un esclafit és un corrent d'aire descendent molt violent associat a fenòmens convectius que, en arribar prop de terra, s'expandeix horitzontalment a gran velocitat.

En tenim d'humits i de secs i càlids. Aquests dies n'estem registrant de secs, que provoquen pujades sobtades i destacables de temperatura, així com baixades d'humitat relativa i canvis sobtats de pressió atmosfèrica. A més, també causen ràfegues molt fortes de vent que de vegades superen els 100 km/h.

Esclafit càlid i/o humit
Esclafit càlid i/o humit

Els núvols convectius descarreguen precipitacions destacables, que poden arrossegar la massa d'aire on estan i aquesta, en arribar a la superfície, s'expandeix horitzontalment i provoca ratxes fortes de vent abans que arribe la pluja.

En el cas dels núvols de tempesta de base alta, com els que tenim aquests dies, que viatgen damunt d'una massa d'aire sec, i de vegades carregada de pols en suspensió, la pluja, en travessar aquesta massa d'aire sec, s'evapora i provoca un refredament sobtat de l'aire, que augmenta la densitat i accelera la caiguda, de manera que s'esclafa amb violència contra la superfície.

Quan arriba a la superfície, es troba a una pressió més alta i la compressió d'aquest aire més sec fa que es recalfe de manera sobtada, cosa que provoca un vent molt fort i càlid en la superfície. És en aquest moment quan podem dir que tenim l'esclafit sec o càlid.

Tots els anys en tenim alguns. L'any 2021 ja hem registrat més d'un i, si fem una ullada a l'any 2020:

Esclafit càlid a Xodos el 31 de juliol de 2020
Esclafit càlid a Xodos el 31 de juliol de 2020

Podem veure l'exemple dels canvis de temperatura registrats a Xodos la matinada del 31 de juliol, amb 30 °C de matinada de manera sobtada.

I, molta atenció, perquè, de vegades, no avisa: no es veu pluja i de sobte arriba un vent molt fort i molt calent. Els canvis de pressió atmosfèrica associats són detectats de vegades per alguns animals, abans que arribe el vent més fort.

També et pot interessar

stats