Equilux

Equilux no és equinocci, però són similars

EQUILUX
EQUILUX
24 de setembre 2023 - 22:39

L'equinocci és considerat el dia, o dies de l'any, quan la nit és igual al dia. De fet, tenim dos equinoccis, el de primavera i el de tardor.

Però exactament, què volem dir quan diem que el dia és igual que la nit?

Quan diem què és de dia?

Habitualment, el criteri social més estés és dir que fer-se de dia és quan tenim claror. Però aquest criteri no és el mateix que el criteri astronòmic, que està relacionat amb el fet de veure directament el Sol.

CALP, EQUINOCCI
CALP, EQUINOCCI

Primer caldria definir dia i nit. Segons la claror del cel, podem definir diferents tipus de crepuscles, astronòmic, nàutic o civil.

L'equinocci no està definit per la claror del cel: està definit pel centre del Sol. Equinocci és el dia que tenim el centre del Sol la mateixa quantitat de temps per damunt, i per davall, de l'horitzó.

Com que abans que isca el Sol tenim claror, aquest dia tenim més hores de claror que de foscor completa. Per tant, quan diem que l'equinocci la nit i el dia són iguals, alerta a quin tipus de dia us referiu.

POSTA DE SOL
POSTA DE SOL

Però, encara més: si definim l'eixida del Sol quan veiem la primera vora del Sol i la posta, quan deixem de veure l'última vora del Sol, hem de definir un altre dia, l'equilux.

Equilux és el dia en què el temps que no veiem gens del disc solar, és igual al temps que veiem part o tot el disc solar, i això passa uns dies després de l'equinocci de tardor i uns dies abans de l'equinocci de primavera. El dia exacte depén de la latitud del lloc.

EQUILUX
EQUILUX

Encara que insistim, tant l'equinocci com l'equilux, tindrem més hores de claror que de foscor completa.

Bon equinocci!

Bon equilux!

També et pot interessar

stats