Energia eòlica

Com es genera electricitat a partir de la força del vent?

Parc eòlic
Parc eòlic
À Punt Oratge
Carolina Ródenas
27 de març 2024 - 10:24

L’energia eòlica és l'energia procedent de la força del vent. És una de les formes d’aprofitament energètic més antigues que existeixen: els egipcis ja utilitzaven el vent per a transportar les barques pel riu Nil, però el vertader salt de l’energia eòlica va ser amb la invenció del molí de vent. 

Originats a Pèrsia al segle VII i ràpidament estesos per tot Europa, els molins de vent es feien servir per a la premsa de cereals i el bombeig d’aigua, tasques que abans depenien de la força d’animals o del propi ésser humà.

Però el pas del molí a la turbina eòlica no va ser fins ben entrat el segle XIX, quan l'enginyer escocés James Blyth va construir el primer molí de vent que generava electricitat, el que hui dia coneixem com aerogenerador.

Història de l'energia eòlica
Història de l'energia eòlica

Com funciona un aerogenerador?

Per a produir energia eòlica és necessari captar la força del vent amb un aerogenerador, una versió moderna dels antics molins. Quan el vent bufa amb suficient intensitat, la seua força activa el moviment de les pales, que estan dissenyades per alinear-se amb la direcció del vent i aprofitar el recurs eòlic amb la màxima eficiència possible. El moviment de les pales activa el rotor situat a la góndola de l’aerogenerador i converteix l’energia cinètica en energia mecànica. El moviment del rotor es transmet a una multiplicadora que accelera la rotació i la transfereix a l’alternador, que transforma l’energia mecànica en elèctrica. Una vegada produïda l'electricitat, es transfereix per cables a un transformador, que recull l’electricitat generada per distints aerogeneradors del parc eòlic, la converteix al voltatge desitjat i la posa a disposició de la xarxa elèctrica.

Funcionament d'un parc eòlic
Funcionament d'un parc eòlic

A Espanya, tenim 1.345 parcs eòlics instal·lats en més de 850 municipis. L’energia eòlica està en ple apogeu, en ser la més barata de totes les renovables, el desenvolupament tecnològic en els últims anys ha sigut espectacular. El repte tecnològic actual és augmentar la potència instal·lada, gestionar l’emmagatzematge i millorar la integració de l’energia produïda a la xarxa elèctrica.

Xifres de l'eòlica en Espanya (Font:AEE)
Xifres de l'eòlica en Espanya (Font:AEE)

L’energia eòlica és una energia renovable, ja que el vent és un recurs inesgotable, contribueix a l’eliminació del CO₂ d’origen energètic i a l’electrificació dels processos, perquè substitueix les energies fòssils. A més, el potencial eòlic terrestre és molt elevat, per la qual cosa és una font d’energia disponible pràcticament en tot el món i podria satisfer tota la demanda energètica mundial.

També et pot interessar

stats