Eixida del sol més matinera de l'any

El dia amb més hores de sol de l'any, no és el dia amb l'eixida de sol més matinera ni la posta de sol més tardana.

Eixida de sol diumenge 14
Eixida de sol més matinera de l'any
13 de juny 2021 - 22:11

Ens acostem al solstici d'estiu, enguany el dia 21 de juny , dia amb la nit més curta i amb més minuts de sol de tot l'any.

Ara bé, per pocs minuts, no serà el dia de l'eixida de sol més matinera, ni serà el dia amb la posta de sol més tardana. Això és causat per diferents factors i depén de la latitud.

A la nostra latitud, aproximadament 40 graus nord, l'eixida de sol més matinera serà la del dia 13 i del dia 14 de juny.

Eixida de sol diumenge 13
Eixida de sol diumenge 13

Les causes cal buscar-les d'una banda, en el fet que la Terra orbita el Sol amb l'eix de rotació lleugerament inclinat respecte de la perpendicular al plànol de l'òrbita. A més a més, l'òrbita no és circular, sinó el·líptica i la velocitat de translació de la Terra no és constant al llarg de l'any.

Un altre factor és l'atmosfera, que provoca la refracció dels rajos solars, i fa que veiem el sol en el moment de l'eixida un poc abans d'eixir per damunt de l'horitzó real, i també provoca, que en la posta de sol el veiem uns instants després de quedar per davall de l'horitzó. Aquest efecte no passaria si no hi haguera atmosfera.

Òrbita de la Terra
Òrbita de la Terra

Les conseqüències de tots estos efectes són: avançar l'eixida de sol més matinera respecte del solstici d'estiu, i retardar la posta de sol més tardana respecte d'aquest solstici d'estiu.

D'altra banda també avança la posta de sol més matinera de l'any respecte del solstici d'estiu i retarda l'eixida de sol més tardana després del solstici d'hivern.

Posta de sol de dissabte 12
Posta de sol de dissabte 12

A partir del dia 14 de juny, cada dia eixirà el sol uns segons més tard. Com que el dia encara allargarà de vesprada, i aquest efecte guanyarà, fins el dia 21 els dies tindran cada dia més minuts de sol. Ara bé, a partir d'aquest dia l'acurtament matinal guanyarà a l'allargament de vesprada, i els dies cada vegada tindran menys minuts de sol.

La posta de sol més tardana enguany a la nostra latitud serà el dia 27 de juny.

Eixida de sol de diumenge 13 des de Xàbia.
Eixida de sol de diumenge 13 des de Xàbia.

Tot plegat, qualsevol dia és una bona oportunitat per a disfrutar de l'eixida o de la posta de sol.

Salut i bon cel !

Eixida de sol diumenge 13 des de la Marina Baixa
Eixida de sol diumenge 13 des de la Marina Baixa

Moltes gràcies per les vostres fotografies.

També et pot interessar

stats