Diumenge s'ha vist un núvol foradat a l'Olleria

Què és això de núvol foradat o 'punch cloud'?

Diumenge s\'ha vist un núvol foradat a l\'Olleria
Diumenge s'ha vist un núvol foradat a l'Olleria

El matí de diumenge 11 de novembre de 2018 ho recordarem per l'encesa de color al cel, causada per la il·luminació dels altocúmuls que teníem a primeres hores.

Però a més a més, des de l'Olleria, a la Vall d'Albaida, s'ha pogut observar un núvol foradat, o com també s'anomena en anglés 'punch cloud' o 'skypunch'. Què és això?

Més que un núvol, realment és la transformació d'un núvol. Aquest fenomen s'observa quan tenim una capa d'altocúmuls. Aquests núvols estratiformes se situen en una capa al voltant dels 4.000 a 6.000 metres d'altitud. Curiosament són núvols formats per gotes d'aigua líquida a temperatures negatives. Aquestes gotes davant de qualsevol xicoteta pertorbació passen a estat sòlid, i està transformació es propaga ràpidament al llarg de la capa de núvols, provocant la unió d'aquests cristalls de gel i la seua precipitació cap a la superfície.

Aquesta transformació en la capa d'altocúmuls provoca la formació d'un aparent forat en la capa (cercle groc a la foto).

Habitualment aquesta precipitació no arriba a terra i queda penjant com una cortina en el centre del forat, amb el nom de "virga" (cercle roig a la foto).

És habitual que aquesta pertorbació inicial en la capa de núvols siga produïda per un avió que la travessa o passa molt a prop, per damunt o per davall.

No sabem què ha sigut allò que hui a provocat eixa pertorbació inicial, però M. Nieves Sánchez ha sigut molt ràpida per a capturar el moment i compartir-lo amb tots nosaltres mitjançant el correu oratge@apuntmedia.es

De vegades els podem observar des de satèl·lit, i més d'un alhora, com podem veure en la imatge següent de gener de 2007 als Estats Units.

També et pot interessar

stats