Dijous de pluges generals i generoses, amb rècord a l'aeroport de Manises

Des de 1980, mai s'havia registrat un ruixat tan intens fora de la tardor i de l'estiu.

Dijous de pluges generals i generoses, amb rècord a l'aeroport de Manises
Dijous de pluges generals i generoses, amb rècord a l'aeroport de Manises

La primavera i l'hivern es caracteritzen més que per pluges torrencials, per pluges més persistents, encara que també pels típics ruixats primaverals.

Dijous 14 de maig vam registrar pluges que van afectar quasi tot el territori i que van avançar des del sud cap al nord. Les quantitats de pluja acumulades van superar els 50 l/m² en observatoris com ara Benifaió i Càrcer, a la Ribera Alta.

Però van ser destacables també les intensitats de precipitació resgistrades en aquests observatoris i en altres, amb quantitats de pluja superiors a 10 l/m² en 10 minuts.

En particular, a l'observatori de l'aeroport de Manises, amb dades digitalitzades per hores des de 1980, ahir es va registrar de matí 33,6 l/m² en una hora, la quantitat més important registrada en aquest espai de temps fora dels mesos de tardor i estiu.

El canvi del clima i l'escenari amb la temperatura més alta de l'aire i de la superfície de l'aigua del mar està fent que cada vegada s'observen pluges més intenses fora dels mesos considerats normals per a aquestes precipitacions, com ara l'estiu i la tardor.

Com va apuntar Aemet Comunitat Valenciana, Alacant ha trencat el 2017 i 2019 els rècords de precipitació en un dia d'abril i de març, respectivament. I enguany, al gener vam tindre la DANA Gloria. Hem de començar a adaptar-nos a una nova realitat climàtica, que amb gran probabilitat ens portarà pluges d'intensitat típica de la tardor a la primavera o a l'hivern.

També et pot interessar

stats