Desembre sec i extremadament càlid

La persistència de l’anticicló allunya les pluges de la Comunitat Valenciana

Desembre sec i extremadament càlid
Desembre sec i extremadament càlid

Desembre s’ha caracteritzat per ser un mes sec i extremadament càlid a la Comunitat Valenciana. De fet, si comparem les dades d’aquest mes amb les de la sèrie històrica trobem que enguany ha sigut el segon mes més càlid des de 1950, únicament superat pels registres de desembre del 2015. I és a l’interior nord de Castelló on l’anomalia càlida ha sigut més acusada.   

Encara que, en general, durant quasi tot el mes les temperatures van estar per damunt de la mitjana, l’anomalia tèrmica més acusada es concentra en els primers deu dies de desembre, en què els termòmetres van superar els 25 °C en molts municipis de la meitat sud del territori. Els valors més elevats es van registrar a Elx, amb 26,7 °C el dia 9, i a Pego, amb 26,1 °C el dia 3.

Per a trobar els valors més baixos del mes vam haver d’esperar fins l’últim dia de l’any, tot i que el dia més fred, en el conjunt del territori, va ser el dia 28.

Quant a les precipitacions, al desembre s’han recollit de mitjana 12,8 l/m² , una quantitat que s’ha quedat un 75% per davall de la mitjana de la sèrie climàtica del període de referència (1981-2010). Per tant, aquest desembre pot qualificar-se com a sec.

Pràcticament sols el dia 13 vam recollir precipitacions significatives. La resta de dies el cel s’ha caracteritzat per la poca nuvolositat, només amb el pas de núvols alts i els bancs de boira cap a l’interior. 

Les escasses precipitacions són degudes al bloqueig anticiclònic que hi ha hagut a l’oest del continent europeu i que ha impedit la circulació de borrasques que ens portaren precipitacions.

Tothom sap que no plou igualment en tot el territori. Si tenim en compte les precipitacions acumulades en cada punt i les comparem amb la mitjana, el mes de desembre ha resultat molt sec en les comarques interiors de València, mentre que es pot qualificar de normal, és a dir, en la mitjana, a la zona dels Ports, la Plana Baixa i gran part del sud del territori. 

De moment, gener no ens vol portar pluges, tot i que a partir de dijous dia 10 podria portar-nos fred intens.

També et pot interessar

stats