Per què les dates de la Pasqua canvien cada any?

L'any que ve, el diumenge de Pasqua serà el 4 d'abril de 2021.

Per què les dates de la Pasqua canvien cada any?
Per què les dates de la Pasqua canvien cada any?

El diumenge de Pasqua és una celebració que canvia de data cada any. Per què?

La causa cal buscar-la en la manera com se'n va determinar la ubicació en el calendari, amb referències a l'entrada de la primavera i a la lluna.

L'emperador romà Constantí el Gran, en el primer concili de Nicea, l'any 325 d.C., va establir que el diumenge de Pasqua fora el primer diumenge després de la primera lluna plena que hi ha a la primavera. El calendari de celebracions mantenia així una relació amb el calendari lunar.

Per tant, cal esperar que siga primavera (eclesiàsticament, sempre comença el dia 21). A partir d'eixe moment, s'ha d'esperar que hi haja lluna plena i el diumenge següent serà el diumenge de Pasqua. És per a això que la Setmana Santa sempre concideix amb una lluna plena dins de la mateixa setmana.

Enguany la primavera oficial va entrar el dia 20 de març a les 4:50 hores i la lluna plena havia sigut el 9 de març. La següent lluna plena era el 8 d'abril i el primer diumenge posterior a aquesta lluna és el 12 d'abril, que serà el diumenge de Pasqua del 2020. Un diumenge de Pasqua que recordarem sempre.

L'any 2021 iniciarem la primavera el 20 de març a les 10:37 hores i la primera lluna plena que tindrem després serà el dia 28 de març de 2021. Per tant, el diumenge següent, que serà el 4 d'abril, serà el diumenge de Pasqua del 2021.

Com a curiositat, l'any 2029 el diumenge de Pasqua serà l'1 d'abril.

I pel que fa a l'any passat, el 2019, hi va haver una curiositat. La primavera va començar el 20 de març i la següent lluna plena va ser el 21 de març; per tant, el diumenge de Pasqua hauria d'haver sigut el 24 de març de 2019, però va ser el 21 d'abril. Per què? En aquest cas, cal recordar que, des del punt de vista eclesiàstic, la primavera sempre comença el dia 21. La següent lluna plena era el 19 d'abril de 2019 i per això es va triar el 21 d'abril.

Curiositats que afecten el nostre calendari laboral i la nostra vida.

Salut i que disfruten d'aquesta Pasqua de la millor manera possible.

També et pot interessar

stats