Comencem la primavera i els nivells de pol·len augmenten

El xiprer i el plàtan d'ombra registren nivells alts.

Cada setmana À Punt informarà del nivell de concentració de pol·len.
Cada setmana À Punt informarà del nivell de concentració de pol·len.

Com passa tots els anys, les condicions meteorològiques determinen la pol·linització de les espècies que floreixen per aquestes dates. 

L'Associació Valenciana d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (Avaic) fa un seguiment detallat de la concentració dels diferents tipus de pol·len que poden afectar la població. Els al·lergòlegs realitzen diferents tests per a poder saber a quin tipus de pol·len som al·lèrgics, i si som al·lèrgics a més d'un tipus. Cada persona reacciona de manera distinta davant de la mateixa concentració de pol·len i, a més, té una sensibilització diferent, és a dir, la reacció de cada persona pot canviar segons el moment en què es produeix l'exposició.

Si voleu saber com es fan els mesuraments, podeu veure aquesta notícia

No tots els tipus de pol·len tenen la mateixa capacitat de desencadenar símptomes al·lèrgics. És important que cada persona conega els seus llindars d'activació davant de diferents concentracions, i que se n'estiga informat en cada moment. Podeu trobar informació detallada al web d'Avaic.

A continuació, mostrem informació per a diferents tipus de pol·len actius a hores d'ara, els nivells de probabilitat de desencadenar símptomes al·lèrgics i l'evolució prevista.

El pol·len de xiprer i de plàtan d'ombra són ara els protagonistes. Són plantes ornamentals que apareixen en molts parcs i carrers, de ciutats i pobles, i tenen una pol·linització intensa.

 

El pol·len de xiprer ha arribat a nivells moderats i alts aquests dies. Encara que el seu pic de pol·linització ja ha passat, les pròximes setmanes continuarà sent un tipus de pol·len destacat amb tendència a anar disminuint.

Pel que fa als plàtans d'ombra, es troben al bell mig del període de pol·linització, i a la ciutat de València s'han arribat a registrar pics superiors a 1.000 grans/m³, i ens recorden des d'Avaic que es consideren nivells alts quan superem els 200 grans/m³. Com que és un arbre ornamental, presenta gran variabilitat segons les zones urbanes on ens trobem, i la proximitat a les zones on siga més abundant.

El pol·len de morera ha experimentat un increment notable els últims dies i també es troba a mitjan període de pol·linització. Presenta nivells de concentració alts en moltes localitats i continuaran d'aquesta manera els pròxims dies.

Pel que fa a les parietàries, els seus valors han sigut molt variats: baixos a Alacant i Castelló, i moderats a València.

 

També s'han registrat quantitats notables de pol·len de parietària a poblacions com ara Elx, Oriola i Alcoi, encara que tradicionalment no és habitual que arriben a quantitats elevades per aquestes zones.

A banda, la setmana passada va començar la pol·linització de les palmeres, i per això els nivells són alts a Elx.

Recordem que trobaran més informació en www.avaic.es, i cada setmana en l'espai de l'Oratge, tindran un resum dels tipus de pol·len més destacats al llarg de la setmana, amb les dades de concentració mesurades als captadors de l'Avaic.

També et pot interessar

stats