El cicló Freddy continua marcant rècords

Freddy ja és un cicló històric. Continua regenerant-se després de 10.000 km i trenta dies en actiu poques hores abans de batre el rècord de longevitat

freddy
Recorregut del cicló Freddy - zoom.earth

Freddy continua ben present i actiu. Des que es va formar el 6 de febrer, al sud d’Indonèsia, aquest cicló ha recorregut tot el centre de l’oceà Índic d’est a oest. Al voltant del 23 de febrer arribà Madagascar, on deixà vent i pluja intensa, amb inundacions, danys materials i alguns morts.

Tot seguit, va incidir a Moçambic, on es va degradar a tempesta tropical. En aquest punt, el seu moviment fou bastant estàtic i lent, fet que propicià que es registraren en tres dies entre 300 i 500 l/m2, amb fortes inundacions i fins a deu víctimes mortals segons dades provisionals.

Freddy agafa força i es regenera

El cicló, que acumula més de 10.000 km recorreguts, ha continuat el seu moviment inusual, refent les seues passes cap a Madagascar. Després d'haver travessat el canal de Moçambic, ha fet circular aire calent i més humit que, en entrar en contacte amb aire més fred de l’est, ha provocat el creixement de núvols convectius que han afectat de nou l’illa. Les pròximes hores es preveu que es dirigirà novament cap a Moçambic i es regenerarà de nou en cicló tropical. Passarà així de 100 km/h de vents sostinguts a superar els 150 km/h.

Previsió del recorregut del Cicló Freddy - Zoom.earth
Previsió del recorregut del Cicló Freddy - Zoom.earth

Freddy, de rècord en rècord

El cicló Freddy ja ha passat a la història en superar diversos rècords d’intensitat, longevitat i distància recorreguda. Actualment, ja és el cicló amb més longitud recorreguda a l’oceà Índic i el més longeu (30 dies) a l’hemisferi sud. Supera el rècord anterior del cicló Leon-Eline del 2000 amb 29 dies.

A més, ja s'ha convertit en el primer cicló a l'hemisferi sud en l'índex ACE, amb un valor de 72, que correspon a l'abreviatura d'energia ciclònica acumulada. És a dir, la quantitat total de vent associat a la seua durada com a cicló i ajuda a cacular la durada i intensitat de tempestes tropicals i huracans. Els pròxims dies sembla que pot superar el rècord actual del 1985 del Tifó/Huracà Loke i assolir un valor de 86,3 d’ACE.

Si parlem de longevitat i distància recorreguda, el rècord absolut el té el tifó/huracà John de l'any 1994, que es formà al sud de Hawaii com a huracà. Continuà el seu recorregut per l’oceà Pacífic cap a l’oest, superà la línia divisòria de canvi de dia, passà a anomenar-se tifó Freddy fins a desfer-se després de 31 dies i 13.820 km recorreguts.

Segons els models, sembla que el cicló Freddy encara estarà actiu entre cinc i set dies, amb la possibilitat que, després de visitar per segona vegada Moçambic, torne a situar-se sobre aigües càlides del canal de Moçambic, fet que podria regenerar-lo de nou. Caldrà, doncs, seguir l'evolució d'aquest cicló que està a punt de batre el rècord de longevitat.

També et pot interessar

stats