Certificats els megallamps més llargs i de més durada mai registrats abans

Els nous rècords s'han verificat per observació des de l'espai.

Certificats els megallamps més llargs i de més durada mai registrats abans
Certificats els megallamps més llargs i de més durada mai registrats abans

L'Organització Mundial de Meteorologia (OMM) acaba de certificar els llamps més llargs i de més durada mai registrats abans.

Els nous rècords han sigut verificats amb les noves tècniques d'observació des de l'espai, i quasi que dupliquen els anteriors rècords registrats als EUA i a França.

El nou rècord de llamp més llarg ha cobert una distància horitzontal de 709 quilòmetres, amb un error de 8 quilòmetres, distància similar a la que separa Alacant i Astúries. Cal imaginar la gran dimensió i l'energia en el sistema de tempestes que van generar aquest llamp.

El llamp el van registrar al sud del Brasil, el 31 d'octubre de 2018.

El nou rècord de llamp de més durada per a un llamp independent és 16,73 segons, i el van registrar a l'Argentina, el 4 de març de 2019.

L'anterior llamp més llarg detectat, abans del rècord actual, el van registrar a Oklahoma (EUA), amb 321 quilòmetres.

I el llamp registrat de més durada, anterior al rècord, va ser un de 7,74 segons registrat a França.

Els nous rècords són dades extraordinàries i posen de manifest la capacitat de les noves tecnologies de detecció en satèl·lits, que ara ja estan presents en els satèl·lits geoestacionaris americans, GOES, i seran presents en la nova generació, tercera, de satèl·lits Meteosat.

Hi estarem atents, perquè de segur que hi haurà megallamps que batran aquests rècords de durada i de longitud horitzontal.

També et pot interessar