Per què ha bufat el vent tan fort?

Tornarà a bufar fort aquesta setmana?

Per què ha bufat el vent tan fort?
Per què ha bufat el vent tan fort?

Aquest primer cap de setmana de febrer hem tingut un episodi de vent molt fort, amb ratxes màximes que han superat en molts observatoris els 100 km/h.

Les fotografies mostren alguns dels danys provocats per aquestes ventades.

Divendres el vent va començar a bufar fort de ponent i, dissabte i diumenge el vent va girar a nord-oest i ha bufat molt fort, amb ratxes màximes que han superat puntualment els 120 km/h.

La causa d'aquest episodi de vent fort ha estat la circulació de la borrasca Helena pel nord de la Península. El centre d'aquesta profunda borrasca s'ha desplaçat pel nord del Cantàbric i dels Pirineus, i ara es desplaça cap al nord d'Itàlia. La variació de la pressió atmosfèrica ha sigut destacable. 

D'una banda hem registrat pressions a nivell del mar al voltant o inferiors als 990 hPa i, d'altra banda la variació espacial de la pressió atmosfèrica, entre els nord-est de la Península i el centre peninsular, ha sigut també destacable, això ha provocat que el vent tinguera intensitat forta o molt forta de ponent i de mestral.

La borrasca Helena ens deixa, i ara s'acosta a nosaltres el centre d'altres pressions de la zona de les Açores, això farà que la variació espacial de la pressió atmosfèrica siga molt baixa a tota la Península i, per tant, el vent bufarà fluix o estarà encalmat.

Tot apunta que aquesta situació d'altes pressions es mantindrà al llarg de la setmana i l'oratge en general serà estable i assolellat.

Aquestes situacions de vent de mestral fan arribar masses d'aire més seques, que deixen la càrrega d'humitat a la cara nord de les serralades del nord peninsular.

Dies com ara, diumenge 3 de febrer, el canvi d'humitat d'una banda de la Península a l'altra és molt destacable.

Aquestes humitats més baixes fan també que l'atmosfera aïlle més des del punt de vista elèctric. Això afavoreix l'acumulació de la càrrega elèctrica estàtica, que aquests dies de vent augmenta més ràpidament. Per tant, paciència amb les enrampades o xicotetes descàrregues elèctriques quan toquen objectes metàl·lics i, ens toca esperar dies de més humitat per a descarregar-nos més fàcilment.

També et pot interessar

stats