Borrasques rècord com a conseqüència d’un corrent en jet accelerat

Analitzem el perquè de les potents borrasques que estan gestant-se a l’Atlàntic nord.

Borrasques rècord com a conseqüència d’un corrent en jet accelerat
Borrasques rècord com a conseqüència d’un corrent en jet accelerat

Fa uns dies, amb el reforç del ‘jet stream’ ꟷcorrent de vent situat a 9.000 metresꟷ, es va formar una borrasca de gran impacte que va rebre el nom de Ciara. La borrasca va aprofundir fins als 943 hPa i es va retirar cap al nord; però va formar un camp de vent inusual que va afectar bona part de Centreeuropa. Les conseqüències van ser evidents i molts països es van paralitzar durant unes hores. La ràfega màxima que es va registrar va ser al cap Corse, a Còrsega, on es van superar els 219 km/h.

Aquesta borrasca es va formar tan de pressa a causa de la gran velocitat amb què bufava el corrent en jet. Es va observar que les velocitats rondaven entre els 350 i els 370 km/h. El corrent, a banda de ser el causant de la borrasca, també va fer possible que un avió fera el viatge de Nova York a Londres en menys de 5 hores, en aprofitar aquest vent de cua, i en va superar el rècord anterior.

Aquest cap de setmana es preveu que el corrent en jet arribarà als 410 km/h, i això farà que s’hi forme una de les borrasques més potents dels últims anys sobre l’Atlàntic nord, Dennis, que es preveu que aprofundirà fins als 915 hPa i que es quedarà ben prop dels 913 hPa de Braer, la borrasca rècord de l’Altàntic. A més, a causa d’aquesta gran velocitat, aquest fenomen patirà un bombogènesi explosiva, és a dir, passarà de tindre una pressió de 960 hPa a tindre 915 hPa en 24 hores.

A pesar que Dennis és molt més profunda, pareix que els efectes que tindrà seran menys destructius que Ciara. Es formarà al sud d’Islàndia i ràpidament es mourà cap a l’Àrtic; això sí, l’oest del Regne Unit es veurà afectat per ones d’entre 12 i 14 metres, ràfegues de vent fins a 140 km/h i precipitacions que poden superar els 100 l/m².

I, finalment, ens preguntem: tornarà a batre’s el rècord del viatge més curt en avió? Esperarem a veure'n l'evolució en les pròximes hores.

També et pot interessar

stats