Balanç del primer episodi de pluges de novembre

Els acumulats han superat els 400 l/m² en punts de la Ribera

Balanç de l'episodi de pluges de novembre
Balanç del primer episodi de pluges de novembre

Fem balanç de l'episodi de pluges del 3 al 7 de novembre. El registre més destacable de l'episodi han sigut els 524 l/m² de la Muntanyeta dels Sants, a Sueca. Però, quina ha sigut la distribució espacial dia a dia?

A continuació expliquem la distribució de la pluja cada jornada utilitzant els mapes i la informació de l'apartat "Episodis" del web de l'Associació Valenciana de Meteorologia (Avamet):

Dimarts 3

Dimarts s'inicia la situació amb l'arribada d'un front a últimes hores: plou amb intensitat entre dèbil i moderat a l'interior, sobretot a la Plana d'Utiel-Requena i els Serrans. Els registres més destacables de la jornada estan entre els 10 i els 20 l/m². També tenim els primers ruixats dèbils al sud del golf de València.

Dimecres 4

Dimecres el front es manté estacionari moltes hores afectant les comarques del nord. Són pluges d'intensitat entre dèbil i moderada que acumulen 20-60 l/m² en moltes poblacions. Per altra banda, al sud del golf de València tenim ja els primers ruixats d'intensitat torrencial.

Els primers ruixats intensos de dimecres es concentren de matí al nord de la Marina Alta (principalment Dénia, Pego, la Vall d'Ebo...) i de vesprada avancen cap al nord (la Safor i l'est de la Ribera). Són molt irregulars. A última hora del dia apareixen també nuclis importants a Xàbia i Moraira.

A l'interior de les comarques centrals (el Comtat, la Vall d'Albaida, la Costera, la Canal de Navarrés...) el gregal afavoreix els plugims orogràfics durant tot el dimecres i s'acumulen entre 10 i 20 l/m². A la resta del territori, els ruixats són més aïllats. De moment, part de la Ribera es manté al marge.

Dijous 5

Dijous és el dia més plujós de l'episodi. De matinada els nuclis es troben pràcticament estàtics al sud de l'Albufera entre les 12 i les 5 de la matinada. A la Ribera Baixa s'acumulen entre 100 i 350 l/m². També plou molt a Xàbia. Des de la ciutat de València cap al nord la pluja és d'intensitat dèbil o moderada.

A primera hora de dijous es forma un tren convectiu al prelitoral sud del golf de València: arranca de l'interior de la Safor i avança cap al nord-oest. Es manté estacionari i va guanyant intensitat i extensió al llarg del matí, fet que el converteix en especialment perillós.

Les primeres hores del matí de dijous la pluja es concentra entre el sud de la Ribera Alta, l'est de la Costera, el nord-est de la Vall d'Albaida i l'interior de la Safor. En poques hores superen els 100 l/m². A mitjan matí avança lentament cap al nord i va guanyant força; al migdia les pluges més intenses es concentren al centre de la Ribera Alta. La lentitud del desplaçament és clau perquè moltes poblacions (Alzira, Carcaixent, Algemesí, Benimuslem, Guadassuar, Massalavés...) superen els 200 l/m² en poca estona.

A primera hora de la vesprada de dijous les pluges més intenses arriben al nord de la Ribera. La zona que ja havia arreplegat 150-200 l/m² de matinada arreplega més de 200 l/m² en poc temps (155 l/m² a Benifaió en 1 hora!); com a resultat, es produeixen inundacions generals. De vesprada arriba la pluja d'intensitat torrencial a l'Horta i la Foia de Bunyol. S'acumulen 100-150 l/m² més a València, l'Horta Sud i l'est de la Foia de Bunyol.

A partir d'aquesta zona, les pluges fortes avancen molt ràpidament cap al nord. Al llarg de dijous havia plogut de manera dèbil/moderada a les comarques del nord, però el pas dels nuclis de pluja intensa deixa acumulats de més de 50 l/m² en moltes zones i més de 100 en poblacions com Aín o Sant Mateu. També més de 70 en punts interiors (Sot de Xera, El Toro...)

Dijous és un dia amb molt poca (o gens) de pluja a bona part de les comarques del sud i en algunes zones de l'interior. Només se superen els 10 l/m² al Pinós.

Divendres 6

Divendres és un dia molt tranquil. En bona part del territori no plou. Els ruixats més destacables es produeixen al prelitoral de les comarques del nord, amb molts registres de 10-20 l/m². També es hi ha plugims a les comarques centrals.

Dissabte 7

Dissabte és l'últim dia de l'episodi. Entre la matinada i el matí passa una línia de tronades de sud-oest cap a nord-est. Plou amb intensitat però passa molt ràpid. Curiosament, en algunes localitats del sud plou més dissabte que la resta de dies.

Conclusions

En definitiva, un episodi que ha deixat en evidència que a casa nostra no sap ploure: mentre en algunes zones ha plogut de manera torrencial i desproporcionada, en altres ha plogut amb trellat i en altres pràcticament no ha plogut. Tres realitats ben diferents en un mateix territori. És un fet típic dels grans episodis de pluges a les nostres comarques.

També et pot interessar

stats