Avís per rissagues a Menorca

La rissaga és un fenomen marítim resultat de l'acoblament de l'atmosfera i la mar, fet que provoca xicotets tsunamis.

Avís per rissagues a Menorca
Avís per rissagues a Menorca

Les rissagues són variacions extraordinàries del nivell del mar, oscil·lacions que en poc de temps poden arribar als 2 metres d'altura en alguns ports. L’orientació del port i l’orografia poden amplificar aquest fenomen, que s'ha observat en alguns ports de les Illes Balears, sobretot de Menorca, i també a Itàlia.

Aquestes variacions del nivell del mar, que a les Illes Balears es coneixen com rissagues, no estan provocades per qüestions astronòmiques, sinó meteorològiques.

Fotografia d'arxiu dels efectes d'una rissaga al port de Ciutadella, Menorca. Font: Menorca al dia.

De fet, estan causades per les variacions de la pressió atmosfèrica sobre la superfície del mar. Aquestes variacions de pressió tenen la característica de ser, en aquest cas, periòdiques i, quan aquest període de variació entra en ressonància amb la variació del nivell del mar, l'efecte s'amplifica.

D'altra banda, les característiques orogràfiques i d’orientació de cada port o de cada cala, més o menys estreta o profunda, fan que aquestes variacions del nivell del mar s'amplifiquen. 

Aquestes variacions del nivell de la superfície del mar poden produir-se al llarg de diversos minuts i provoquen, en cales estretes, corrents forts d'entrada i d’eixida del mar que poden arrossegar vaixells o persones, i que són molt perillosos. 

 

Moltes persones els anomenen també “xicotets tsunamis”, pel motiu que el nivell del mar varia ràpidament. Però no tenen res a veure amb aquests fenòmens, ni per les dimensions ni per les causes que els provoquen. És per això que també els podem trobar identificats com "meteotsunamis", és a dir, un tipus de variació del nivell del mar per causes meteorològiques.

Són previsibles aquestes variacions de pressió? Són previsibles les rissagues? Sí que ho són. 

Allò que no és tan previsible és saber en quin port es registrarà la variació més destacable. De fet, el port de Ciutadella és un dels més coneguts per les rissagues. El 16 de juliol del 2018, va registrar variacions del nivell del mar de fins a 150 cm. També va ser destacable al port d'Alcúdia, a Mallorca.

Aquestes variacions de pressió estan associades habitualment a entrades d'aire càlid des del nord d'Àfrica en combinació amb el corrent en jet -que pot ser polar o subtropical segons l’època de l’any-, i quan aquest corrent té sobre les Illes Balears una orientació del sud-oest. 

Aquestes situacions són lleugerament inestables i provoquen ondulacions en les capes mitjanes i altes de la troposfera dins de la massa d'aire que ens arriba des del sud a gran velocitat. Les ondulacions del flux de vent són les que provoquen les variacions de pressió en la superfície amb una certa periodicitat i amplitud que després, i segons cada situació, es poden acoblar a la variació del nivell del mar.

Imatge de satèl·lit de dimecres a les 12:00 h, amb l'arribada del front amb el corrent en jet associat en altura.

Habitualment, les situacions que poden generar aquestes rissagues es poden preveure amb una antelació de 24 o 48 hores.

Previsió del vent a 250 hPa, 11.000 m d’altura aproximadament, per a la mitjanit del dimecres 6 al dijous 7 de març del 2019.

Davant de la situació que tenim prevista les pròximes hores, s’ha activat l’avís nivell groc per a la vesprada de dimecres i per a la matinada de dijous. 

Paren atenció perquè és a la primavera i a l'estiu quan aquestes situacions són més freqüents.

També et pot interessar

stats