Guanya pes una configuració del Niño

Podria causar un repunt en l’escalfament global i augmentar les temperatures del nostre planeta?

mar niño
Augmenten les possibilitats de la insaturació del Niño a l'estiu
08 de maig 2023 - 16:26

Tal com comentàvem fa aproximadament un mes en un dels articles d'aquesta mateixa secció i que aconsellem consultar per a entendre millor la informació que proporcionarem a continuació. El fenomen del Niño –oscil·lació del sud, ENSO–, és un fenomen cíclic degut a l'acoblament de la dinàmica oceànica i atmosfèrica, en què les temperatures de la superfície de l'oceà Pacífic equatorial presenten anomalies respecte a la mitjana. Quan es registra una anomalia negativa de temperatures, és a dir, una fase freda, rep el nom de la Niña i quan és positiva i tenim una fase més càlida, s'anomena el Niño.

Anomalia de temperatura de l'oceà en una situació del Niño el desembre de 1997 - NOAA
Anomalia de temperatura de l'oceà en una situació del Niño el desembre de 1997 - NOAA
Anomalia de temperatura de l'oceà durant un període fort de la Niña el desembre del 1988 - NOAA
Anomalia de temperatura de l'oceà durant un període fort de la Niña el desembre del 1988 - NOAA

Des de fa 3 anys i de manera quasi ininterrompuda, s'ha donat un període de la Niña. Tanmateix, les últimes mesures de temperatura, indiquen que ens trobem en un període neutral. Ara bé, segons els models climàtics, i tal com ha anunciat recentment l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) en una nota de premsa, la probabilitat que s’instaure un episodi del Niño entre maig i juliol és d’aproximadament el 60%, i aquest percentatge augmenta al voltant del 70% per al període de juny a agost, i un 80% entre juliol i setembre.

En aquest moment no tenim cap indicació exacta pel que fa a la força o durada del Niño. Això no obstant, tal com el secretari general de l’OMM (el professor Petteri Taalas) ha indicat, acabem de viure els 8 anys més càlids registrats, tot i que els 3 últims anys hem tingut present la Niña, que actuat d'alguna manera com a fre de l’augment de la temperatura global. Així doncs, el desenvolupament del Niño probablement conduirà a un nou augment de l’escalfament global i augmentarà la possibilitat de batre rècords de temperatura.

El Niño, la Niña i l'escalfament global
El Niño, la Niña i l'escalfament global

Per acabar, destaquem que com que l’efecte sobre les temperatures globals sol tenir lloc l’any posterior al desenvolupament del Niño, probablement serà més evident l’any vinent, és a dir, el 2024, pel que convindria conscienciar i preparar al món del desenvolupament i possibles impactes del Niño, a més de fer un seguiment exhaustiu d’aquest.

També et pot interessar

stats