El primer assalt de l'estiu

L’arribada d’una massa d’aire càlid provocarà un repunt de la calor a gran part de l’Europa occidental i central.

El primer assalt de l\'estiu

La calor forta ha tardat a aplegar, però ho farà per la porta gran aquesta setmana. De fet, es preveu l’arribada d’una massa d’aire molt càlid d’origen africà, que juntament amb la forta insolació de finals de juny, farà disparar els termòmetres fins a valors molt poc habituals. Davant d’aquesta situació, l’Agència Estatal de Meteorologia decretarà, a partir del pròxim dimecres dia 26, un avís especial per onada de calor, situació que es pot prolongar fins el pròxim dia 1 de juliol. 

Les zones més castigades per aquest episodi de temperatures elevades seran Mallorca, la vall de l’Ebre i el centre de la península. Menció especial a ciutats com Saragossa, Lleida, Madrid, Toledo o Ciudad Real, on les màximes estaran entre els 41 °C i els 43 °C. Per contra, la zona menys afectada per la calor sufocant serà Galícia i la meitat occidental del Cantàbric.

A casa nostra, també arribarà la massa d’aire càlid d’origen tropical però comptem amb un aliat que amortirà la pujada dels termòmetres. Ens referim al Mediterrani, un mar que enguany està un poc més fred del que tocaria per aquestes dates. Durant els pròxims dies bufaran el gregal i el llevant, vents humits que provenen del mar i que mantindran els termòmetres a ratlla a la costa. 

Però aquest refrigerant natural s’estroncarà a partir del pròxim divendres, moment a partir del qual les temperatures pujaran de forma notable. De fet, s’esperen màximes de 38 °C a 41 °C a l’interior i de 32 °C a 38 °C a la costa. Ens tocarà suar de valent, però menys dies que els nostres veïns.

Atenció també a les temperatures nocturnes, ja que en molts casos, sobretot a prop de la costa, no es baixarà dels 20 °C en tota la nit, amb humitats elevades i sensació de basca acusada. Un altre factor a tindre en compte serà la pols en suspensió, la calitja, transportada directament des del nord d’Àfrica pels vents de sud que bufaran en les capes mitjanes i altes de l’atmosfera. 

 

A partir de dilluns la massa d’aire càlid podria començar a retirar-se, però no és descartable que l’episodi d’altes temperatures es prolongue uns quants dies més. Només ens queda apel·lar a la paciència i al sentit comú davant de la primera onada de calor de l’estiu.

També et pot interessar