Arriba la primera DANA de la tardor al Mediterrani

Entre dilluns i dimarts, una depressió aïllada en nivells alts de la troposfera es desplaçarà des de França cap a les Balears i afavorirà pluges localment fortes.

Arriba la primera DANA de la tardor al Mediterrani
Arriba la primera DANA de la tardor al Mediterrani

Arriba la primera DANA de la tardor del 2020.

Recordem que no totes depressions aïllades en altura, o gotes fredes, originen pluges torrencials, ni totes les pluges torrencials són causades per gotes fredes.

En aquest cas, tenim una xicoteta bossa d'aire freda que es despenjarà de la circulació general des de França cap a les Balears, i ho farà entre dilluns i dimarts.

Aquest tipus de situacions presenten una elevada incertesa i el fet de tindre pluges torrencials de manera general o molt local depén de la situació final del centre de la DANA i de com es configura la circulació de vent en superfície, que acumularà més humitat en un lloc o en un altre. Després l'orografia serà la que tindrà un paper important per a determinar al final quina comarca rep les quantitats més importants de pluja.

Anem per parts.

Es formarà una DANA dilluns i se situarà al nord de les Balears. Les pluges més fortes diumenge de vesprada i dilluns afectaran el litoral de Catalunya i les Balears.

El vent bufarà de gregal moderat i persistent. Nosaltres tindrem un dilluns nuvolós, amb ruixats que avançaran des del nord cap al sud i que podran ser d'intensitat forta o molt forta al sud del golf de València.

Dimarts tot apunta que la DANA continuarà a les Balears, encara que en superfície no acabarà de formar-se una borrasca, això implicarà que la direcció del vent no serà favorable per a pluges al nostre litoral. Aquest punt encara no està clar i la borrasca encara podria formar-se.

D'aquesta manera, allò que sí que està clar és que dilluns tindrem maror general, amb ones de més de 1,2 metres, núvols abundants i ruixats, localment amb tronades, que amb més probabilitat seran persistents a la Marina Alta. La baixada de temperatures serà general i moderada.

Dimarts seria un dia amb predomini del vent de nord i amb cel més obert al nord.

Dimecres una nova banda de precipitació podria entrar des de les Balears espentada per vent de gregal.

Serà a partir de dijous i divendres quan la DANA es retirarà cap a l'est de les Illes Balears.

Qualsevol desplaçament de la DANA més cap a l'oest, o més vent de gregal en superfície, ens portaria pluges més fortes i persistents.

És una situació d'inestabilitat elevada, és setembre, i tenim la mar relativament calenta, que alimenta d'humitat els núvols que creixeran. Com a conclusió, cal estar alerta davant de la possibilitat de pluges localment fortes, encara que a hores d'ara no estem a la zona més favorable per a pluges generals i fortes.

La recomanació és seguir la situació i les previsions cada 12 hores, perquè els canvis de previsió podran ser destacables.

També et pot interessar

stats