Arriba el màxim dels Perseids 2022

La pluja d'estreles més popular registrarà el màxim els pròxims dies. Com i quan podem observar-la?

Enguany la lluna plena serà un obstacle per a l'observació.

Perseids 2022
Perseids 2022
11 d'agost 2022 - 10:51

Arriba el final de la primera quinzena d'agost i arriba l'espectacle dels Perseids o Llàgrimes de Sant Llorenç.

Com cada any per aquestes dates la Terra travessa una zona de l'espai on hi ha moltes partícules deixades pel pas del cometa Switt Tuttle.

Aquestes partícules en entrar a l'atmosfera a gran velocitat, arriben a grans temperatures i són destruïdes, tot deixant un rastre al cel visible a simple vista.

Òrbita Persedis
Òrbita Persedis

Cada nit de l'any podem veure meteors, encara que hi ha algunes nits que podem veure'n més de l'habitual. Aquests dies arriben més meteorits que la mitjana a l'atmosfera.

Aquests períodes de l'any quan es registren més meteors que la mitjana, les anomenem pluja d'estreles.

Habitualment aquestes pluges d'estreles reben el nom del lloc del cel o constel·lació d'on pareix que arriben. Si pareix que arriben des de Lleó, es diuen Leònids; des de Perseu, Perseids.

Per què alguns dies n'hi ha més?

Perquè aqueixos dies de l'any la Terra travessa zones de l'espai on hi ha més partícules, meteorits. Aquestes partícules són deixades per cometes o asteroides. Com que la Terra passa per les mateixes zones del sistema solar cada any, les pluges d'estreles es repeteixen més o menys les mateixes dates de l'any.

Aquests meteorits quan entren a l'atmosfera es cremen i són els que provoquen els meteors que són visibles, habitualment de nit, encara que alguns poden arribar a ser visibles de dia.

Meteor vist des de l'Estació Espacial Internacional
Meteor vist des de l'Estació Espacial Internacional

Les estreles fugaces es produeixen quan xicotetes partícules de roca que hi ha a l'espai, normalment més xicotetes que els grans d'arena de la platja, meteorits, entren a l'atmosfera de la Terra i es cremen amb la fricció en les capes més altes, a uns cent quilòmetres d'altura. Moltes d'elles es vaporitzen, altres arriben a la superfície de la Terra.

No totes són del mateix color, i de fet el color ens pot indicar algunes característiques de la seua composició. Algunes són de grandària més destacable i poden esclatar al final, encara que el més normal és perdre intensitat a mesura que avancen.

Des de mitjan juliol fins al final d'agost, la Terra viatja per una zona de l'espai on hi ha moltes partícules deixades pel cometa 109p/Swift-Tuttle, que gira al voltant del Sol amb un període de 133 anys i que va ser descobert el 1862.

Aquestes partícules, quan entren a l'atmosfera, originen la coneguda com a pluja dels Perseids, perquè observades en el cel pareix com si totes arribaren des de la constel·lació de Perseu.

També són conegudes com les Llàgrimes de Sant Llorenç, ja que la festivitat és el 10 d'agost.

I com serà enguany?

L'any 2022 el màxim dels Perseids serà la matinada del dissabte 13 d'agost a les 3:32 h. A aquesta hora, si fora de nit i les condicions d'observació foren bones, podríem observar fins a 100 meteors per hora, però solament amb condicions ideals.

Enguany la Lluna estarà quasi plena i la tindrem al 98% el dia 13.

La constel·lació de Perseu està més alta justament abans de l'eixida del Sol, i sempre es recomana observar a aqueixes hores.

PLUJA D'ESTRELES DELS PERSEIDS 2022

QUAN: DEL 17 DE JULIOL AL 24 D'AGOST

MILLOR NIT: NIT DEL 12 AL 13 D'AGOST

MÀXIM PREVIST: DIA 13, 3:32 h, 100 METEORS PER HORA

FASE DE LA LLUNA: 98% (CONDICIONS ROÏNES D'OBSERVACIÓ)

VELOCITAT MITJANA DELS METEORS: 59 km/s

ASSOCIADES AL COMETA: 109P SWIFT/TUTTLE

CONSELLS: Observar a simple vista. Allunyar-se de ciutats i de la contaminació lumínica. Abrigar-se i tombar-se.

Esperar uns minuts que els ulls s'adapten a la foscor, i no mirar la pantalla del mòbil mentre observem els meteors.

Enguany la lluna plena serà un gran obstacle per a l'observació a causa de la claror que generarà, això implicarà que només es podran veure els meteors més brillants, però sempre paga la pena observar el cel.

Bona observació!

També et pot interessar

stats