Arc de reflexió

Un arc de Sant Martí poc habitual.

Un arc poc habitual
Un arc poc habitual
07 de maig 2023 - 22:16

De vegades, si tenim sort, podem observar un arc de reflexió.

En aquest cas, Andrés Fornés ha estat molt atent.

Arc de reflexió
Arc de reflexió

En la fotografia, podem veure l'arc de sant Martí primari, l'arc més habitual, i si ens fixem, veurem que a la part dreta apareix un nou arc, exactament des del mateix punt de la superfície, però amb una inclinació diferent.

El que s'ha vist no era un arc secundari, que podem veure en aquesta foto inferior. Recordem, l'arc secundari està separat del primari des de la base i els colors estan al revés dels del primari.

Arc primeari i secundari
Arc primeari i secundari

El que hui s'ha vist de matí des de Dénia i que ha fotografiat Andrés Fornes no ara un arc secundari. Els colors estaven en el mateix orde que en el primari: l'arc s'iniciava al mateix punt que el primari, però tenia una obertura més ampla.

Arc de reflexió
Arc de reflexió

L'arc primari està format pels rajos solars que incideixen directament les gotes d'aigua de pluja.

L'arc secundari està format pels rajos solars que arriben des de la superfície de l'aigua, és a dir, són els rajos solars reflectits per la superfície tranquil·la de l'aigua, en aquest cas la mar, que després il·luminen les gotes de pluja des d'un angle diferent, generant un arc diferent.

Perquè es forme aquest curiós arc necessitem el Sol situat a poca altura de l'horitzó i una superfície d'aigua tranquil·la, quasi plana, i, evidentment, que ploga en la direcció oposada al sol, respecte de nosaltres.

Arc poc habitual
Arc poc habitual

La pròxima vegada, a veure si teniu sort i el podeu fotografiar.

Ací teniu tots els gràfics detallats i explicacions de la mà del major expert en fenòmens òptics atmosfèrics, com ara és Les Cowley,

Una pàgina per a tindre en els favorits: atoptics.co.uk

Enhorabona, Andrés Fornés!

També et pot interessar

stats