Anticicló de bloqueig

Altes pressions no sempre és sinònim de cel assolellat.

Anticicló de bloqueig
Anticicló de bloqueig

Aquests dies tenim un potent anticicló al centre d'Europa, que fins i tot, abraça tota la península Ibèrica, amb pressions atmosfèriques en superfície que arriben a valors de 1.034 hPa (hectoPascals o mil·libars), quan la pressió 'normal' és de 1.013 hPa.

Altes pressions habitualment estan associades a temps estable i assolellat, però no sempre és així.

Habitualment a l'hivern, les altes pressions provoquen calmes atmosfèriques, poc de moviment en capes baixes i estancament de les masses d'aire, produint la formació de boires i l'acumulació dels contaminants a les grans zones urbanes.

Si el centre de l'anticicló està situat, com és el cas actual, al centre d'Europa, el que provoca és una gran ondulació del corrent en raig (o corrent en jet), que transporta les borrasques atlàntiques i, un bloqueig de la circulació zonal de les borrasques de ponent a llevant. La major part de les borrasques i fronts són desviats cap al nord, però algunes altres són desviades cap al sud de la península.

És una configuració prou estable i que pot romandre diversos dies, i que és anomenada configuració en omega, amb l'anticicló al centre i els centres de baixes pressions a l'oest i a l'est del centre d'altres pressions.

També et pot interessar

stats