Anomalia positiva de les temperatures

Aquest final de febrer està sent inusualment càlid, i ja s'han batut diversos rècords a Centreeuropa.

Anomalia positiva de les temperatures
Anomalia positiva de les temperatures

Com haureu notat, portem uns dies amb un clar domini del cel ras. La falca anticiclònica s'ha estés al llarg del nostre territori, fins a l’Europa central, i actua com una gran barrera que bloqueja el pas de les baixes pressions. A més del cel ras, també provoca que tinguem uns dies inusualment suaus per a l'època de l’any en què estem. Destaquen, sobretot, alguns països, com França, Alemanya, Anglaterra, Suïssa, Bèlgica, i fins i tot Dinamarca, on l’anomalia de temperatura oscil·la entre 8 i 14 °C.

Aquestes anomalies positives contrasten amb les negatives, que es poden veure també en el mapa, i que afecten sobretot la zona oriental del Mediterrani, i el nord d'Àfrica, on tenen valors entre 8 i 10 °C més baixos del que és normal.

Aleshores, per què es produeixen aquestes anomalies tan marcades? Doncs bé, el moviment de les masses d'aire ve determinat, en bona mesura, pel corrent en jet. Aquest flux de vent circula a uns 9.000 metres d'altura, i es mou formant unes ondulacions molt marcades. Aquestes ondulacions són més destacades a l'hivern que a l'estiu, a causa del fort gradient de temperatures entre els pols i l'equador, i és per això que a l'hivern l'oratge és més mogut que a l'estiu.

A pesar de trobar-se a 9.000 metres d'altura, nosaltres ens hi veiem clarament afectats. El corrent acostuma a actuar de frontera entre les masses d'aire càlid I les més fredes en els nivells baixos de l'atmosfera (1.500 metres).

Ara mateix ens trobem just al centre d'una de les ondulacions i, per tant, s’hi ha instal·lat una destacada massa d'aire càlid, que arriba pràcticament fins a Escandinàvia i Rússia. Per contra, el sud de Rússia i la zona oriental del Mediterrani queden just en el vessant descendent de l'ondulació, fet que provoca que les temperatures siguen molt més baixes del que és normal.

En aquest mapa s'ha superposat amb fletxes el corrent en jet sobre les temperatures a 850 hPa. Com es pot veure, les masses d'aire en aquest nivell atmosfèric seguixen, en general, el patró del corrent en jet. S’hi pot observar molt bé com el vessant de pujada del corrent en jet arrossega l'aire càlid cap al nord, mentre que el vessant de baixada arrossega l'aire fred cap al sud. Al cap i a la fi, l'atmosfera es troba en equilibri tèrmic, i mentre hi ha llocs on hi ha anomalies positives, hi ha d'altres que tenen temperatures més baixes.

Justament, ara fa 3 anys vam tindre la configuració atmosfèrica oposada, i el nostre territori estava en el vessant descendent del corrent. Com a conseqüència, ens va afectar una mica d'aire fred, que juntament amb una baixa situada al sud de les Balears, va deixar una important nevada a tot l'interior nord de Castelló. 

Aquell dia, per exemple, es van acumular fins a 45 centímetres de neu a la capital dels Ports.

També et pot interessar