Com anem de pluja?

Gran part del nostre territori continua arrossegant un dèficit important de precipitacions.

Pantà de l'Amadòrio, 04-04-2018
Pantà de l'Amadòrio, 04-04-2018 / Sara Chacón

S'acaba el mes d'abril i, a falta del balanç definitiu, en gran part de la Comunitat, les pluges han estat per davall de la mitjana climàtica. Un dèficit que s'arrossega des de fa mesos. Les borrasques atlàntiques que des que va començar l'any han regat de forma abundant el vessant atlàntic de la península, a nosaltres ens han portat més vent que pluja. L'obstinat i eixut vent de ponent que ens ha acompanyat en massa ocasions durant els últims mesos.

Cada setmana, l'Agència Estatal de Meteorologia actualitza el balanç de precipitacions. En el període que va del 18 al 24 d'abril, les precipitacions han sigut pràcticament inexistents al nostre territori. Una vegada més, les pluges més generoses s'han registrat entre Extremadura i Andalusia occidental.

Precipitació acumulada del 18 al 24 d'abril / Aemet.es

I si fem un colp d'ull a tot el que ha caigut des de l'1 d'octubre, el resultat no és molt més afalagador. De fet, en tota la franja litoral que va des del sud de Tarragona fins al cap de la Nao les precipitacions estan entre el 25% i el 50% del normal. És a dir, ha plogut menys de la meitat del que pertocaria. Només a la zona central i interior d'Alacant, així com també a l'interior de València, les precipitacions s'aproximen a la mitjana.

Percentatge de la precipitació acumulada de l'01-10-2017 al 24-04-2018 / Aemet.es

Afortunadament, l'abril s'acomiada amb tempestes i cal comptabilitzar els litres deixats per les importants tronades del passat divendres 26 d'abril, amb quantitats de més de 30 litres per metre quadrat a la comarca dels Ports i entre 25 i 30 a zones de la Canal de Navarrés, l'Alcoià i la Safor. A més, durant els pròxims dies es manté el risc de ruixats. Però hauria de ploure amb ganes per a mitigar la falta de pluges de gran part de les nostres comarques.

Benicàssim, 27-04-2018 / Anna Andrés

València,  27-04-2018 / Rafa Tena

També et pot interessar

stats