Alts i baixos tèrmics

De la calor d'aquests dies passarem a temperatures inferiors a les normals per a l'època de l'any.

Xàbia (La Marina Alta) Quico Llobell
Xàbia (La Marina Alta) Quico Llobell

No en tingueu dubte, estem passant per uns dies més càlids del que tocaria per acabar l'abril. Sense anar més lluny, el passat dimarts es va arribar a 30,6 ºC a Mutxamel (l'Alacantí) i a 30,5 ºC a Elda (el Vinalopó Mitjà). Aquestes altes temperatures, fruit d'una massa d'aire càlid que provenia del sud, van arribar acompanyades de molta pols en suspensió, que ens va deixar un cel enterbolit. 

Però no només de dia vam tindre més calor del que és habitual. També destaquen les temperatures mínimes registrades al sud del territori entre dimarts i dimecres, amb valors que no van baixar dels 20 ºC. Les imatges següents mostren el mapa d'anomalies tèrmiques, és a dir, la diferència entre els valors registrats respecte a la mitjana climàtica, del passat 24 d'abril.

Anomalia de les màximes, 24 abril / César Rodríguez Ballesteros

Anomalia de les mínimes, 24 abril / César Rodríguez Ballesteros

Però no us acostumeu a la calor. La primavera és una època de canvis, i prova d'això és el descens tèrmic que experimentarem els pròxims dies, amb el permís de la ponentada que tindrem demà divendres i que provocarà un repunt de la calor.  Però ens cau al damunt una massa d'aire fred que, a banda del descens tèrmic, ens deixarà una atmosfera molt inestable, amb ruixats i tempestes sobretot a l'interior del territori. 

Si abans vèiem mapes d'anomalies tèrmiques positives, en les imatge següents veiem com dimarts tindrem temperatures inferiors a les normals. I compte!, perquè també podríem parlar d'una situació de pluges. A veure si el mes de maig ens porta la pluja que l'abril no ens ha volgut fer arribar. 

Anomalia de les màximes, 1 de maig /César Rodríguez Ballesteros

Anomalia de les mínimes, 1 de maig / César Rodríguez Ballesteros

També et pot interessar

stats