Agost de tempestes

Després d’un inici calorós, van arribar les tempestes.

Xàbia, 17 d’agost
Xàbia, 17 d’agost / Quico Llobell

Vam començar agost de 2018 amb temperatures altes, de fet, s’hi van registrar els dies més calorosos de tot l’any, en concret el dia 6 d’agost. Dilluns dia 6 d’agost, Montesa i Xàtiva van registrar 40 °C de màxima.

Temperatura mitjana diària de la Comunitat Valenciana, any 2018 

A partir del dia 5 d’agost van començar les primeres tempestes, moltes d’elles amb poca aigua i molts llamps. Tempestes seques que van originar molts incendis, com ara el de Llutxent.

En la gràfica anterior s’observa, amb la línia roja, la variació de la temperatura mitjana diària a la Comunitat Valenciana al llarg de l’any 2018. La línia verda ens mostra la mitjana per a cada dia al llarg del període de referència de 30 anys, en aquest cas, 1981-2010. Si comparem les dues línies podem saber quan ens trobem per damunt o per davall de la temperatura mitjana.

Temperatura mitjana diària de la Comunitat Valenciana, agost 2018

La baixada de temperatures va començar el dia 7 d’agost i va continuar els dies següents. Ha sigut un mes d’agost, de moment, molt variable. Des del dia 14, tenim, de manera continuada, temperatures inferiors a la mitjana.

Des del dia 5 d’agost fins al dia 19 d’agost, tots els dies hem tingut algun observatori que ha registrat alguna precipitació, és un fet que demostra la variabilitat de l’oratge d’aquest mes d’agost.

Fins i tot, cal destacar l’aiguat que es va registrar entre Dénia i Xàbia el matí del dissabte 18 d’agost, amb quantitats de pluja registrada superiors als 100 l/m² al llarg del matí, i intensitat de pluja torrencial en una hora.

Iniciem els últims 10 dies del mes, de moment amb un dilluns d’oratge estable, però tot apunta que a partir de dimarts i, sobretot de dimecres, l’oratge tornarà a ser inestable i les tronades en seran protagonistes.

També et pot interessar

stats