23 de març, Dia Meteorològic Mundial

Enguany el tema és "El Sol, la Terra i el temps

Programa de la celebració del Dia Meteorològic Mundial a la Comunitat Valenciana
Programa de la celebració del Dia Meteorològic Mundial a la Comunitat Valenciana

L'Organització Meteorològica Internacional es va fundar el 1873 i va ser la predecessora de l'actual Organització Meteorològica Mundial (OMM). La missió d'aquesta organització és donar suport als països per a prestar els serveis meteorològics i hidrològics destinats a protegir la població i els béns davant de l'acció dels desastres naturals relacionats amb el temps, el clima i l'aigua, així com cuidar el medi ambient i contribuir al desenvolupament sostenible. Per a poder dur a terme aquestes funcions es fa necessària l'observació i la investigació. 

Enguany serà el 58é aniversari de la celebració del Dia Meteorològic Mundial. Cada any la celebració se centra en un tema i enguany tractarà del Sol, la Terra i el temps. Petteri Taalas, secretari general de l'Organització Meteorològica Mundial, en el seu comunicat ha remarcat la importància d'un enfocament integrat del sistema Terra per a poder conéixer de manera més holística el seu funcionament i, conseqüentment, donar resposta als canvis que es produeixen de forma natural o com a resultat de l'acció antròpica. 

La distància que separa el Sol i la Terra és de més de 150 milions de quilòmetres. Fa més de 4.500 milions d'anys que aquest cos, situat al centre del sistema solar, emet energia i permet regular el temps, els moviments dels corrents oceanogràfics, el funcionament del cicle hidrològic. L'energia que emet el Sol i que arriba al nostre planeta hi fa possible la vida. El Sol no sols permet les condicions perquè siga possible la vida al planeta sinó que ens influeix als habitants en les activitats que fem i inclús en el nostre benestar. 

La Meteorologia està estrictament relacionada amb el cicle diürn del Sol, i els climes terrestres depenen de la intensitat de la radiació solar rebuda en cada zona i de la inclinació de l'eix terrestre. A més, l'activitat solar, representada en els cicles de màxims i mínims de taques solars, està íntimament relacionada amb l'evolució del sistema climàtic, encara que estem lluny de comprendre els mecanismes d'interacció entre els diferents components i queda per quantificar la influència de l'activitat solar en l'actual canvi climàtic. Les mesures de satèl·lit dels últims 30 anys mostren que la producció d'energia del Sol no ha augmentat i que el recent calfament de la superfície de la Terra no pot atribuir-se completament a canvis en l'activitat solar, si no més prompte als gasos d'efecte d'hivernacle de llarga durada que hi ha en l'atmosfera. 

El secretari general de l'OMM recorda que el treball conjunt dels serveis meteorològics i hidrològics nacionals proporcionen els coneixements tècnics i els serveis per a aprofitar l'energia, protegir-nos gràcies a les observacions i les prediccions, a més de vigilar els gasos d'efecte d'hivernacle. És decisiu per a l'OMM i per als serveis meteorològics, com Aemet, comprendre la influència del Sol en els fenòmens meteorològics i climàtics per tal de construir societats més resilients. 

També et pot interessar

stats