23 de març, Dia Meteorològic Mundial

Enguany està dedicat al clima i l'aigua, amb el lema: "Cada gota compta, compta cada gota".

23 de març, Dia Meteorològic Mundial
23 de març, Dia Meteorològic Mundial
23 de març 2020 - 13:08

Com cada 23 de març l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) celebra el Dia Meteorològic per a commemorar el conveni d'acord internacional que va crear aquesta organització. És un dia utilitzat per a recordar la tasca fonamental que aporten els serveis meteorològics i els serveis hirdrològics nacionals a la seguretat i el benestar de la societat.

Enguany el lema del dia és compartit amb el Dia Mundial de l'Aigua, que es va celebrar el 22 de març: "Clima i aigua".

Clima i aigua estan intrínsecament relacionats, el clima marca el cicle hidrològic, a l'hora que el cicle hidrològic defineix el nostre clima.

El canvi del clima està canviant el cicle hidrològic i la distribució de l'aigua disponible en tot el món. La gestió de l'aigua és, més que mai, clau en la societat actual, junt amb la lluita contra l'augment dels gasos d'efecte d'hivernacle, que condicionen l'evolució del clima mundial.

És moment, doncs, de reflexionar sobre l'ús i l'abús del recurs hídric. Cada gota compta, compta cada gota.

Malgrat la situació que vivim enguany, el 23 de març és un dia de celebracions i reconeixements en el camp de la meteorologia. És moment de donar les gràcies a totes les persones que d'una manera o altra col·laboren i fan possible les informacions de l'oratge. I amb les seues dades milloren les informacions i les previsions meteorològiques.

Des d'ací l'equip de l'oratge vol donar les gràcies a totes aquelles persones que ens envien dades, que els agrada la meteorologia, aquest és el seu dia.

Com cada any, no podem deixar de donar les gràcies a la nostra Associació Valenciana de Meteorologia, Avamet, peça clau actualment en la informació meteorològica en valencià i de la nostra terra. També volem donar les gràcies a la delegació de València de l'Agència Estatal de Meteorologia, sempre bolcada en la difusió i divulgació de la nostra meteorologia.

L'Agència Estatal de Meteorologia reconeix cada any diferents observadors altruistes de la xarxa de l'estat per la trajectòria d'una vida d'observació meteorològica.

Enguany volen reconéixer la trajectòria de la família Agulló d'Elx.

(Estació meteorològica manual i automàtica d'Aemet d'Elx)

L'estació termopluviomètrica d'Elx es va posar en funcionament en 1944, i des de 1949 va ser mantinguda per Francisco Agulló Marco, fins que va morir en 1998. A partir d'eixa data va ser el seu fill, José Andrés Agulló Verduzco, qui va ha portat l'estació fins ara.

En la fotografia podem observar el pare de l'actual observador en una foto del 4 de febrer de 1954 amb la nevada de 8 cm que va registrar Elx.

També et pot interessar

stats