20 de març a les 4:50 h iniciem oficialment la primavera

L’equinocci el dia 19, l’equilux el dia 17 de març. Què són?

Meliana, l’Horta Nord. Jesús Martínez
Meliana, l’Horta Nord. Jesús Martínez
20 de març 2020 - 07:01

El divendres dia 20 de març a les 4:50 h, hora oficial, entrarem astronòmicament i oficialment en la primavera de 2020.

En aquest instant serà quan el Sol creuarà l’equador celeste, en el seu camí anual sobre el cel, passarà de l’hemisferi sud celeste a l’hemisferi nord celeste.

És aquest dia quan es considera que el Sol està exactament el mateix temps per damunt i per davall de l’horitzó, és a dir 12 hores.

Encara que aquesta afirmació no és del tot exacta, ja que el Sol no és un objecte puntual, té un diàmetre aparent de 0,5° i per tant l’eixida de la part superior és un poc abans de l’eixida del centre, i la posta és un poc més tard de la posta del centre del disc solar, això fa que a hores d’ara ja tenim més minuts de llum solar directa que sense.

I cal afegir un altre efecte a aquesta suma de minuts, i és la refracció de l’atmosfera, que desvia els rajos solars i fa pujar la posició aparent fins a 0,5° respecte de la posició real al cel just a la posta i l’eixida del Sol. Així, l’eixida del Sol és abans que si no hi haguera atmosfera, i la posta és lleugerament més tard que sense atmosfera.

Tots aquests efectes fan que no siga aquest dia exactament quan tenim el Sol el mateix nombre de minuts per davall que per damunt de l’horitzó. Eixe dia no coincideix amb l’equinocci i s’anomena equilux. A la primavera és uns dies abans, enguany ja sigut el dia 17 de març, i a la tardor és uns dies després de l’equinocci.

Tenim clar que la primavera 2020 durarà 92 dies i 18 hores, i acabarà el 20 de juny a les 23:44 h.

Els primers dies de la primavera continuarem amb oratge inestable, amb vent marítim, ambient fresc i humit, amb núvols abundants i probables precipitacions.

El canvi d’hora serà la matinada del dissabte 28 al diumenge 29 de març.

Al cel nocturn destaquen els primers dies la situació dels planetes abans de l’eixida del Sol, on podem trobar junts Saturn, Júpiter i Mart.

Bona primavera!

També et pot interessar

stats