Mekunu, un cicló extemporani

El cicló Mekunu colpeja el sud de la Península Aràbiga.

Mekunu, un cicló extemporani

Poques vegades parlem d'un cicló tropical que afecta una de les zones desèrtiques del planeta. Per això la raresa de Mekunu, un cicló tropical format al mar d'Aràbia i que ha colpejat durant els últims dies Oman i el Iemen, països situats al sud de la Península Aràbiga.

En la següent imatge del passat 24 de maig podem veure com Mekunu estava justament al sud de la península, abans de tocar terra. 

Cicló Mekunu, dijous 24 de vesprada / NASA

Ja sabeu que els ciclons tropicals s'alimenten de les aigües calentes. Doncs bé, la temperatura del mar en aquesta zona s'acosta als 30°, i està més càlida del normal. Aquesta és una de les raons que expliquen l'enfortiment de Mekunu, que ha tocat terra sent un cicló extremadament potent. Ha arribat a cicló de categoria dos dins d'una escala de cinc, amb ratxes de vent de fins a 170 quilòmetres per hora i pluges torrencials. De fet, les previsions parlaven de quantitats d'aigua de fins a 200 l/m², en una zona on la mitjana anual de precipitació s'acosta als 100 l/m². 

A banda de les pluges i els vents, aquests ciclons tenen pressions en el seu centre molt baixes, amb la qual cosa s'eleva el nivell del mar, fenomen que es coneix com a marees ciclòniques. Entre l'onatge causat pel vent i l'elevació del nivell del mar, les conseqüències a la ciutat de Salalah, a Oman, han sigut desastroses. 

Una vegada ha tocat terra, Mekunu ha perdut el seu aliment, l'aigua calenta, i s'ha començat a debilitar. De fet, a primera hora de la vesprada de dissabte ja s'havia degradat a categoria de tempesta tropical, amb vents sostinguts d'uns 110 quilòmetres per hora. Recordem que per a ser considerat cicló tropical ha de generar vents sostinguts de 119 quilòmetres per hora. Mekunu s'anirà endinsant en territori desèrtic i anirà morint després de deixar un rastre de danys considerable. 

Evolució Mekunu / Naval Oceanography Portal

També et pot interessar

stats