L'índex radiatiu de l'astre rei

La intensitat de la radiació ultravioleta rebuda depén de la latitud, la nuvolositat i l'altura del sol, entre altres.

Eixida del sol a Cullera
Eixida del sol a Cullera / Clara Palomares

Són molts els factors que influeixen en la intensitat de la radiació ultravioleta (UV) i, per tant, aquesta no és sempre la mateixa. Segons l'època de l'any o l'hora del dia, la quantitat de radiació serà més elevada o més baixa. Per exemple, depén de l'altura del sol. Quan aquesta és màxima (fora de les zones tropicals, al voltant del migdia durant els mesos d'estiu), la intensitat de la radiació UV és major. De fet, entre les 10.00 h i les 14.00 h es rep el 60% de la radiació diària. O la latitud, ja que com més a prop de l'equador, major és l'índex de radiació UV rebut. 

El nivell de nuvolositat també modifica l'índex de radiació, que arriba a màxims quan no hi ha núvols. Tot i això, la intensitat pot ser elevada encara que hi haja nuvolositat. Més del 90% de la radiació ultravioleta pot travessar els núvols poc densos. 

Depenent de l'altitud d’un punt qualsevol de la superfície de la Terra, la intensitat de la radiació serà major o menor. Quan major és l'altitud, més prima és l'atmosfera i, per tant, absorbeix menys radiació. Cada 1.000 metres, l'índex augmenta entre un 10% i un 12%. També l'ozó atenua la intensitat de la radiació quan aquesta el travessa. La concentració d'aquest gas varia al llarg de l'any i, fins i tot, del dia.

Índex de radiació UV màxim, diari, a l'aeroport de València (mitjana 2006-20017) / AEMET

Els diferents tipus de superfícies reflecteixen o dispersen un determinat percentatge dels rajos solars. Per exemple, la neu recent pot reflectir fins a un 80% de la radiació; l'arena blanca de la platja, quan està seca, al voltant del 15%; i la bromera de l'aigua de la mar, vora el 25%.

Cal recordar que estar a l'ombra pot reduir la quantitat de radiació rebuda en un 50%, que a mig metre de profunditat davall l'aigua la intensitat encara és del 40% de la que hi ha a la superfície, i que anualment les persones que treballen davall d’un sostre en reben entre un 10% i un 20% menys que les que ho fan a l'aire lliure.  

També et pot interessar

stats