L'estació espacial xinesa cau al Pacífic sud

El laboratori espacial xinés Tiangong-1 estava fora de control i s'ha desintegrat només entrar en contacte amb l'atmosfera. Ha caigut al Pacífic sud.

Una maqueta del mòdul del laboratori espacial. Jason Lee (Reuters)
Una maqueta del mòdul del laboratori espacial. Jason Lee (Reuters)
02 d'abril 2018 - 10:30

Segons l'agència oficial xinesa de notícies Xinhuaa, la major part de la nau s'ha desintegrat a causa de l'elevada calor generada pel frec amb l'atmosfera durant la caiguda.

Els càlculs sobre la zona i l'hora de la reentrada han variat molt en les últimes hores perquè el laboratori espacial estava fora de control i sense possibilitat de comunicació, per la qual cosa totes les estimacions eren aproximades.

L'Oficina de Vols Espacials Tripulats (CMSEO, sigles en anglés) ja havia avançat que les possibilitats que algun fragment no desintegrat caiguera en una zona habitada i causara danys o víctimes eren mínimes. El Tiangong-1, el nom del qual significa "palau celestial", tenia deu metres de llarg, pesava 8,5 tones i havia sigut posat en òrbita al setembre de 2011. Com a comparació, l'Estació Espacial Internacional pesa unes 420 tones.

En 2012 i 2013 sis astronautes la van visitar en dues missions espacials, en les quals es realitzaren tasques de recerca, i el 2016 va quedar ja fora de servei. La Xina va llançar al setembre de 2016 el seu nou laboratori espacial, el Tiangong-2, que va acollir entre octubre i novembre la primera missió tripulada amb dos astronautes.

El gegant asiàtic té previst començar en 2019 la construcció d'una estació espacial composta per diversos mòduls, que podria quedar enllestida en 2022.

També et pot interessar

stats