Huité aniversari del devastador tsunami del Japó

Un dia com hui, fa 8 anys, un potent sisme i el consegüent tsunami van fer història al Japó.

Huité aniversari del devastador tsunami del Japó

El cinturó de foc és una zona de fronteres de plaques tectòniques que es troba en el Pacífic i que envolta el litoral oriental asiàtic fins a arribar a Amèrica. És, a més, on es concentra la major activitat sísmica i volcànica del món. De fet, més del 75% dels volcans actius i inactius del planeta es troben en aquest anell i, aproximadament, el 90% dels terratrémols del món es produeixen en aquesta zona. Una gran quantitat de països estan immersos dins dels límits del cinturó de foc, com ara el Japó, on fa justament huit anys es va produir un terratrémol de magnitud 9.0 en l'escala Richter, que originà un devastador tsunami que va fer història.

Eren les 14:46 h, hora local del Japó, quan a 130 km a l'est de la costa oriental del país, i a uns 32 km de profunditat es va desencadenar la catàstrofe. Els habitants del país nipó van ser testimonis del terratrémol més potent mai registrat a les seues terres i el quart a l'àmbit global dels últims 500 anys. Es va alliberar una energia equivalent a 600 milions de vegades l'alliberada per la bomba d'Hiroshima. Amb la subducció d'una placa sobre una altra, l'arribada del tsunami va ser imminent. Un tsunami provocat pel potent sisme que van deixar dades com les següents:

-Algunes ones provocades pel tsunami van arribar als 38 metres d'altura, segons estudis fets per la universitat de Tòquio.

-Va ser tal l'energia alliberada que els seus efectes van arribar a notar-se a punts tan llunyans com ara Austràlia, Sud-amèrica o la costa oest dels Estats Units. El moviment de les plaques va desencadenar altres moviments sísmics durant els dies posteriors per tot arreu al Cinturó del Foc.

-El sisme va desplaçar el país 2 metres cap a l'est, i va enfonsar el país 50 cm de mitjana.

-L'oceà va ocupar un total de 561 km² de superfície terrestre i va deixar sense energia elèctrica bona part de l'illa.

Comparativa d'imatges de satèl·lit del 9 i 12 de març. En roig (dreta) la zona afectada per l'apagó.

-Més de 18.000 víctimes mortals i 123.661 cases completament destruïdes.

Imatge de Katherine Mueller, IFRC

També et pot interessar

stats