Gener, el sec

L’anticicló d’hivern converteix gener en un dels mesos més secs de l’any

Gener, el sec
Gener, el sec

Lluny del que es puga pensar, gener sol ser un mes sec al nostre territori. La presència d’altes pressions gairebé constants fan que les borrasques no ens puguen deixar precipitacions, al contrari del que succeeix en d’altres indrets del món mediterrani. De fet, les estacions més plujoses a la façana oriental de la península Ibèrica són la tardor i la primavera. D’ací que es puga parlar de les calmes de gener, quan el mar està totalment pla i baixa el nivell de l’aigua, fruit del pes que hi exerceixen les altes pressions.

Aprofitant que hem encetat any, hem buscat alguns dels refranys meteorològics de gener. Molts fan referència al seu caràcter fred, però n’hem trobat alguns que es fixen en les conseqüències que poden tindre les pluges al camp. Tot sembla indicar que, en un món mediterrani com el nostre, la pluja hi és molt beneficiosa. Però no totes les dites van en el mateix sentit. En el que estem tots d’acord és en el fred que fa durant el primer mes de l’any i que ens convida a “tancar la porta i encendre el braser”.

I com serà el gener de 2019? Doncs les previsions mensuals que elabora l’agència americana de l’atmosfera i l’oceà, NOAA, ens parlen d’un gener més sec del normal pràcticament tota la península Ibèrica a causa de la persistència de l’anticicló.

Pel que fa a la temperatura, la NOAA no aprecia una tendència al nostre territori. Per tant, el fred seria l’habitual i molt probablement continuarem amb nits fredes i dies suaus i una notable amplitud tèrmica, és a dir, molta diferència entre les temperatures mínimes i màximes.

Ja sabem que les previsions meteorològiques perden fiabilitzat quan s’amplia l’horitzó temporal. Però el que està força clar és que ni a curt ni a mig termini, l’anticicló ens vol abandonar.

També et pot interessar

stats