Febrer de rècord

Diverses zones de l'Europa occidental registren temperatures anornalment altes per a finals de febrer

Febrer de rècord

Febrer té fama de ser un mes boig, i si el de l'any passat va estar marcat pel fred i la pluja, enguany ha girat la truita i ens ha tocat passar calor de primavera. La presència de l'anticicló, amb dies de sol, i l'arribada d'una massa d'aire càlid ha comportat temperatures molt més altes del normal, és a dir, amb anomalies positives que per a dimecres 27 se situen entre els 10 °C i els 15 °C a la major part de la Península.

El vent que bufa en superfície és un dels condicionants més rellevants en el comportament de les temperatures. Durant els últims dies, el vent de sud, que arriba recalfat al Cantàbric, ha fet disparar els termòmetres fins als 27 °C el passat dimarts 26 de febrer als aeroports de Santander i Sant Sebastià.

Però és a Galícia on les temperatures ha sigut més excepcionals. Pràcticament, totes les seues capitals han igualat o superat el rècord de temperatura màxima per a un mes de febrer. En el cas de la Corunya, per exemple, amb dades de 1971 no s'havia arribat mai als 24,3 °C que es van registrar el passat dimarts 26. Altres capitals espanyoles on també s'ha batut el rècord per a un mes de febrer han sigut Sòria o Saragossa.

L'observatori Fabra de la ciutat de Barcelona és un dels que compta amb una sèrie de dades més llargues d'Espanya. I en aquest cas es pot afirmar que des de 1914 no s'havia viscut mai un dia tan càlid com al febrer d'enguany. Concretament, el passat dia 22 es va arribar a una màxima de 22,2 °C, i es polvoritzava l'anterior rècord de 21,8 °C de l'any 2016.

No només a Espanya s'estan registrant temperatures excepcionals. Altres països de l'Europa occidental han batut rècords per a un mes de febrer. A la localitat belga d'Uccle, pròxima a Brussel·les, s'ha arribat als 19,2 °C, cosa que representa la temperatura més càlida des de 1901 per a un febrer a Bèlgica. Mateixa situació han viscut al Regne Unit. Segons dades de l'agència meteorològica britànica, metoffice, des que tenen registres tèrmics no s'havia arribat mai als 20 °C al febrer, un valor que s'ha superat en dues ocasions els darrers dies.

A la Comunitat Valenciana han pujat les temperatures, però encara estem lluny dels rècords per a un mes de febrer, que freguen els 29 °C a les tres capitals.

Les previsions indiquen un primer cap de setmana de març amb temperatures estiuenques a la Comunitat Valenciana. Però a mitjan de la setmana que ve podríem recuperar un ambient més propi de finals d'hivern.

També et pot interessar

stats