Dinàmica de tardor per a començar l'estiu

El mes de maig ha sigut el que ha registrat més llamps de la sèrie històrica al territori valencià.

Imatge deTorrevella.
Imatge deTorrevella. / Rubén Torregrosa

L'estiu meteorològic comença amb la mateixa dinàmica atípica que hem tingut al maig. La persistència del despenjament de consecutives DANES (depressions aïllades en altura) o gotes d'aire fred o borrasques fredes (segons la terminologia que es trie) continuen inestabilitzant la situació meteorològica a la península Ibèrica, inclòs el sector mediterrani.

Després de dos mesos amb un domini inusual de les situacions de sud-oest, que no han deixat que les pertorbacions hagen pogut arribar amb activitat a les nostres terres, el mes de maig i l'inici de juny ens ha deixat una activitat tempestuosa molt destacada. De fet és el maig amb més llamps de la sèrie històrica (més de 12.000) al territori valencià.

Llamps registrats en el mes de maig, / Font AEMET

El jet stream més alt i lent amb molta probabilitat ha tingut a veure amb el repetit despenjament de les pertorbacions que han arribat a les nostres latituds amb una freqüència poc habitual, però resta per saber quins mecanismes han possibilitat el comportament inusual del jet, i falta establir si es tracta d'una tendència de futur o només de variabilitat natural a llarg període.

Imatges de Benicàssim i Aiora / Anna Andrés i MeteoAyora

També et pot interessar

stats