Dia Meteorològic Mundial

Cada 23 de març és el dia de la meteorologia

Vilafranca
Vilafranca / Ignasi Llopis

Cada 23 de març l'Organització Meteorològica Mundial (OMM), i tota la comunitat meteorològica, celebra que aquest mateix dia de l'any 1950 va entrar en vigor el conveni de creació d'aquesta organització.

Si l'any passat el lema del dia estava relacionat amb l'observació dels núvols, enguany és "Weather-ready, climate-smart", que ha sigut traduït com a "Llestos per a l'oratge, preparats per al clima".

El dia 19 de març va ser el Dia Mundial de l'Aigua. Segons el secretari general de l'OMM, l'oratge, el clima i l'aigua són clau per al benestar, la salut i la seguretat alimentària de la població mundial, però també poden ser destructius per la manifestació, cada vegada més freqüent, de fenòmens meteorològics intensos com ara ciclons tropicals, onades de calor i sequeres, entre d'altres.

Clima no és oratge

Aquests dies són de divulgació i de deixar més clar encara entre la societat la diferència entre oratge (o temps) i clima. Difícilment comprendrem què és el canvi climàtic (el canvi del clima), si no tenim clara la diferència entre clima i temps.

Recordem que 'oratge' són les condicions meteorològiques en un moment i en un lloc determinats, i 'clima' són les condicions mitjanes en un lloc determinat en un període de temps que, normalment, es fixa en 30 anys. Per tant, el canvi del clima no el podem veure en els canvis d'un any, o d'un mes, o d'una setmana, cal veure els canvis en períodes de temps de dècades, com a mínim.

L'Agència Estatal de Meteorologia ha constatat, amb les dades registrades al llarg de més de 100 anys a la Comunitat Valenciana, que al nostre territori s'observa un canvi del clima, amb una clara tendència al calfament. A més, des de 2014 s'han registrat els 4 anys més càlids des que hi ha dades registrades.

És un dia de reconeixement i agraïment

A tot el món s'organitzen actes commemoratius amb què es busca principalment reconéixer sempre el treball dels observadors meteorològics. Darrere d'una dada meteorològica sempre hi ha una estació i un observatori que han de mantindre's actius i en correcte funcionament. Aquestes tasques sempre estan finalment recolzades en observadors locals, que moltes vegades passen desapercebuts.

És un dia de celebració i de reconeixement del treball de totes les persones que, de manera desinteressada, col·laboren amb organitzacions meteorològiques, associacions i mitjans de comunicació, fent arribar dades i comentaris de les condicions meteorològiques al seu lloc d'observació. Aquestes persones, a més de mantindre en correcte estat les estacions de mesura al llarg de molts anys, col·laboren en la divulgació de la meteorologia i la climatologia del nostre territori.

Bon dia meteorològic!

També et pot interessar

stats