El calfament del nostre clima és evident

Les nits tropicals s'han quadruplicat a València

El calfament del nostre clima és evident
El calfament del nostre clima és evident

Segons l'últim informe que han fet públic aquesta setmana l'Agència Estatal de Meteorologia i el Ministeri per a la Transició Ecològica, el canvi del clima afecta ja el 70% de la població de l'estat espanyol.

Les temperatures mitjanes són més elevades en totes les estacions d'Aemet, és una de les conclusions oferides per les dades del projecte Open Data Climàtic, que arreplega algunes de les evidències dels impactes del calfament a Espanya els últims quaranta anys.

La temperatura de la superfície de l'aigua del mar Mediterrani ha pujat 0,3 °C per dècada, des de mitjans del segle XX. Una de les conseqüències és la pèrdua de l'efecte refrigerador del mar les nits d'estiu. Com a resultat tenim un augment de les temperatures nocturnes a les ciutats a l'estiu, i cada vegada és més freqüent tindre nits on no baixem dels 20 °C en tota la nit, allò que s'anomena nit tropical.

Totes les ciutats del litoral mediterrani han experimentat un augment de les nits tropicals el últims anys i, Alacant i València són un clar exemple.

Una altra de les conseqüències del calfament, és l'allargament de l'estiu i l'augment de la temperatura mitjana en aquesta estació.

A la Comunitat València, podem vore com primer a l'estiu s'ha observat un augment de la temperatura mitjana i, les últimes dècades un augment de la mitjana i, sobretot, de l'inici de les temperatures que podem considerar com a estiu.

Aquest allargament de l'estiu és general a tot Espanya, i provoca que s'amplifique l'efecte de l'illa de calor urbana.

És per això, que les grans ciutats i la costa mediterrània són dos dels entorns més vulnerables al canvi del clima.

També et pot interessar

stats