Arriben les primeres pluges de l'any

Una DANA d´hivern ens deixa fins a 174 l/m².

Riu Vinalopó

El primer episodi de pluges destacable de l'any va arribar al nostre territori al final de gener. S'acumularen en quatre dies més de 130 l/m² en diversos observatoris de la Marina i del Comtat. Els registres més importants foren els 174 l/m² de Castell de Castells, els 165 litres per metre quadrat de Benigembla i els 155 l/m² de Confrides.

Dades acumulades de la xarxa d'Avamet de l'episodi de pluges del 26 al 29 de gener

Les dades de pluja acumulades passaren de 100 l/m2 en diversos observatoris del sud de la Ribera, la Canal de Navarrés, la Safor, la Marina, la Costera, la Vall d'Albaida i l'Alcoià. I destacaren els més de 50 l/m² registrats a les comarques del sud, a l'Alacantí, el Vinalopó i el Baix Segura, molt perjudicades per la perllongada sequera dels mesos precedents.

La situació sinòptica que conduí a la generació de les pluges, ben típica de les fortes pluges que es generen al nostre territori a la tardor, està relacionada amb el despenjament de la circulació general d'una depressió aïllada en nivells alts (DANA) el 26 de gener, que recorregué el litoral mediterrani peninsular de nord a sud. Junt amb la inestabilitat en nivells mitjans, en superficie es produí una pronunciada advecció de vent de gregal que aportà la humitat necessària per a fer créixer núvols de gran desenvolupament vertical que descarregaren fortes precipitacions en el centre i sud del territori.

Mapa isobàric superfície 28 gener 00Z Mapa 500 mb 27 gener 2018 06Z

Foren les primeres pluges després de llargs mesos de sequera. Localment les precipitacions arribaren a tindre intensitat torrencial, causaren problemes puntuals d'inundacions i inclús obligaren a desembassar el pantà de Tibi, que va vore incrementat el seu volum d'aigua de manera sobtada. El naixement del riu Clariano, al paratge del Pou Clar també experimentà una crescuda destacable i la neu aparegué en alguns punts de l'interior per damunt dels 800 metres als Ports i a les comarques centrals.

La pertorbació també fou responsable d'un temporal marítim de gregal que afectà bona part del litoral valencià amb onades de fins a 4 metres, que obligà a tancar els ports de València i Sagunt.

Les fortes ratxes de vent requeriren de la intervenció de les Brigades forestals en nombrosos municipis i en la xarxa viaria per caiguda d'arbres.

També et pot interessar

stats