Aigua d'estiu

Les últimes pluges ajuden a pal·liar el dèficit hídric que arrossega la Comunitat Valenciana.

Aigua d\'estiu

Ja us hem parlat en diverses ocasions que enguany les pluges estan per davall de la mitjana a la major part del territori. Tret d'algunes zones de l'interior, en gran part de la Comunitat arrosseguem un dèficit hídric considerable. De fet, amb dades d'Aemet, des de l'1 de setembre de 2017 al passat 20 d'agost, a l'observatori meteorològic de l'aeroport de València s'hi han recollit 232 l/m², i això representa només un 52% del que hauria de caure en un any normal. A Castelló, gràcies a les pluges de la setmana passada, s'ha reduït el dèficit de pluja i ja porten 264 l/m², és a dir un 58% del normal. Menys dèficit s'arrossega en algunes comarques del sud, com és el cas de l'aeroport d'Alacant on, amb 255 l/m², pràcticament s'arriba a la mitjana climàtica. 

De fet, en el següent mapa podem veure com les precipitacions han sigut especialment intenses durant l'última setmana a l'est peninsular, però amb molta irregularitat. Així, mentre que a l'entorn del cap de la Nau es van superar els 100 l/m², a la ciutat de València pràcticament no va ploure.

Aquestes tempestes d'estiu han ajudat a maquillar la falta de pluges. Però, si ho mirem amb perspectiva, veiem que mentre en gran part de la península ha plogut més del normal, en pràcticament tot el litoral mediterrani les pluges estan entre el 50% i el 75% del que tocaria des del passat 1 d'octubre. A la Comunitat, les precipitacions només estan per damunt del normal a les comarques interiors del sud de València i del nord d'Alacant, i en una estreta franja de l'interior de Castelló.  

No hi ha cap dubte que estem vivint un estiu tempestuós, fet que pot tindre continuïtat la setmana que ve, però no a tot arreu. Tal com s'observa en el mapa següent, les taques verdes indiquen pluges superiors a les habituals durant la pròxima setmana a les comarques interiors de Castelló, segurament per la persistència de les tempestes. Però encara estem lluny d'una situació de pluges generals i generoses que faça saó i ajude a recarregar els aqüífers.

També et pot interessar

stats