NTC

Segons el viròleg Diego Arroyo, “la prova dels PCR permet controlar els contagis de coronavirus”

14 min.

En l'actual fase de desescalada, prenen força els tests PCR, un tipus de proves que, segons les indicacions del Ministeri, s'han de fer a totes les persones amb símptomes, fins i tot lleus, compatibles amb la Covid-19.

A diferència dels tests ràpids, els PCR són proves més complicades que s'han de fer en laboratori i tarda a saber-se el resultat entre tres i cinc hores. Aquestes proves són importants durant la desescalada perquè permeten detectar als portadors asimptomàtics del virus que poden contagiar de manera involuntària. Una persona que no presenta símptomes pot escampar el coronavirus. Per contra, si presenta símptomes, es fa el PCR i, si dona positiu, se l'aïlla per a parar la cadena de contagis.

Per al viròleg Diego Arroyo, que només s'hagen detectat anticossos en el 5% de la població a Espanya i el 2,5% a la Comunitat Valenciana és una notícia negativa. Això vol dir que la ciutadania potencialment immunitzada és molt baixa, sobretot si parem atenció als 27.000 morts que es comptabilitzen ja al país.

A València hi ha el laboratori Progenie Molecular, un dels més importants en la producció d'aquests tests a Espanya. Té capacitat per a produir entre 2.000 i 20.000 tests PCR al dia i els exporta a països com Suïssa, Itàlia, França, Alemanya, Àustria o l'Índia. Curiosament, no en distribueix ni a la Conselleria de Sanitat ni al Ministeri, però el director de Progenie assegura que no sap el perquè d'aquesta situació.

Afecta el sistema respiratori i el sistema nerviós

Arroyo assegura que la Covid-19 és un virus del qual encara no se sap perquè algunes persones el passen sense símptomes i altres pateixen tantíssim. Assenyala també que aquest virus ha vingut per a quedar-se i que és un monstre perquè afecta tant el sistema nerviós com el sistema respiratori. No sols afecta els pulmons, pot eliminar el sentit del gust i de l'olor i pot provocar trombosis i amputacions, aclareix.

- Sr. Arroyo, bon dia! Hi ha molts temes interessants sobre la taula, però el primer que volem saber és quin tipus d'informació ens donen estos tests PCR, amb quina fiabilitat i en quant de temps es poden obtindre els resultats?

- El seu laboratori té capacitat per a produir entre 2.000 i 20.000 tests PCR al dia i els exporta a països com Suïssa, Itàlia, França, Alemanya, Àustria o l'Índia, però curiosament no ha proveït en cap moment la conselleria de Sanitat ni el Ministeri. Quina és la raó? S'han posat vostés en contacte amb ells?

stats