NTC

Estañ: “No hem avançat prou per a deixar arrere el model del PP”

30 min.

El síndic de Podem, Antonio Estañ, ha lamentat que tot i que aquest Consell ha assolit moltes fites, “no hem avançat prou per a deixar arrere el model del PP”.

Estañ ha aconsellat els síndics que s’allunyen de l’electoralisme. “Deixen la calculadora per a pensar en les eleccions i agafen la brúixola que no els faça perdre el camí que cal seguir”, ha advertit.

El síndic de Podem ha recordat que la Comunitat Valenciana viu un nou moment polític amb noves oportunitats de canvi, “un escenari favorable per a donar carpetada definitiva a l’Espanya caduca del PP”.

A més, s’ha preguntat quin paper tindrà la Comunitat Valenciana en “la construcció d’un nou projecte territorial econòmic i social per a una Espanya progressista, feminista i plurinacional”.

“Des de Podem donarem suport i espentarem quan les polítiques d’aquest govern caminen en la direcció que ens va marcar la ciutadania, però també assenyalarem i exigirem amb la mateixa contundència quan aquesta es desvie o les prioritats vacil·len”, ha dit.

Així mateix, el síndic de la formació morada ha recordat que “aquest govern solament podrà mantindre’s dret si es mou cap a avant, si en comptes de comparar-se amb l’antic govern del PP ho fa amb les necessitats de la ciutadania”.

En aquest sentit, ha recordat que el mandat de Podem és “marcar el rumb a aquest govern perquè no es desvie de les necessitats de la gent”.

Estañ ha fet referència a tres grans objectius en aquesta legislatura: acabar amb la xacra de la corrupció després d’anys de saqueig d’anteriors governs; construir un model productiu sostenible socialment i mediambiental per a garantir per fi salaris dignes i recuperar els serveis públics després d’anys de venda i de retallades.

Balanç de la legislatura

El síndic de Podem ha fet balanç de la gestió del govern del Botànic i ha criticat “la dinàmica més publicitària que política del Consell”. Així mateix, ha assegurat que “la vara de mesurar no pot ser el govern anterior, sinó les expectatives de la ciutadania valenciana”.

De fet, segons Podem, “no hem acabat d’aprofitar aquesta oportunitat única de fer-ne de la Comunitat Valenciana un exemple, en molts casos per falta de concreció i manca de convicció en la construcció d’alternatives i per usar molt més la calculadora que la brúixola”.

Pel que fa a la corrupció, Estañ ha valorat la creació de l’Agència Antifrau, però ha lamentat que encara hi ha qüestions pendents. Entre aquestes, es troben “apartar al braç empresarial vinculat a la Gürtel de la contractació pública, fer llum sobre qualsevol dubte possible en el finançament dels partits i avançar en mesures de regeneració democràtica que eliminen privilegis que mantenen persones com Camps en les nostres institucions”.

En relació amb model productiu, el síndic ha reconegut que alguns indicadors han millorat, però ha afegit: “tenim la mateixa precarietat, la mateixa temporalitat i continuem patint una economia submergida per damunt de la mitjana espanyola”.

Pel que fa als serveis públics, Estañ ha destacat algunes mesures com la eliminació del copagament farmacèutic, la renda d’inclusió valenciana, els llibres de text gratuïts o la recuperació de la gestió publica de l’hospital d’Alzira.

Tanmateix, ha recordat que encara hi ha hospitals privats com el de Dénia, xiquets i xiquetes en barracons i “altres grans reptes com ara consolidar la gestió de la dependència”.

Per últim, ha mostrat la seua preocupació per la nova relació entre la Generalitat i el Govern d’Espanya. A aquest respecte, ha criticat que hi ha “ministres valencians que mantenen infraestructures que no necessitem com la V-21 i no ho fan amb infraestructures que sí, com els trens de rodalia”.

stats