Els ERTO es mantindran fins a finals de setembre

El govern espanyol i els agents socials han aconseguit finalment un acord per a allargar els expedients de regulació temporal d’ocupació.

Yolanda Díaz i José Luis Escrivá, en la seu del ministeri de Treball
Yolanda Díaz i José Luis Escrivá, en la seu del ministeri de Treball / Victor Lerena (Efe)

El govern espanyol i els agents socials han aconseguit finalment un acord per a allargar els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) fins a finals de setembre.

CCOO, la UGT i la CEOE han donat el vistiplau a l’última proposta que l’executiu va presentar ahir en la taula del diàleg social.

L'oferta millorada que ha llançat el govern espanyol inclou dues novetats: el manteniment dels ERTO de força major total per a les empreses que encara no han tornat a l'activitat i la possibilitat que les empreses que es vegen obligades a tancar de nou per culpa d'un rebrot del coronavirus puguen acollir-se a un ERTO de força major.

Durant la crisi sanitària, mig milió d’empreses s’han acollit a un ERTO, amb un impacte en tres milions de llocs de treball. La pròrroga d’aquest instrument fins al setembre augmentà la factura fins als 11.000 milions afegits per a la Seguretat Social, i de vora 5.120 milions al mes per al Servei Estatal d’Ocupació (SEPE).

Un pacte "ponderat" on "tots han cedit"

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha celebrat la capacitat d’acord entre el govern espanyol i els agents socials per a signar un pacte “ponderat” i “on tots hem cedit” en el context actual. Una situació que identifica entre “els pitjors moments de la història recent” d’Espanya i “just quan més crispació hi ha es vol que hi haja soroll en lloc de calma”.

Díaz ha destacat la utilitat del pacte com un instrument per a “reactivar l’economia i tornar al treball” que dona seguretat i certesa als projectes i als treballadors, “que tenen por pel futur”, i per a protegir els sectors i els territoris més afectats.

Per la seua banda, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha explicat que el pacte està ajustat a les previsions actuals i que buscarà “un nou marc estable” a l’octubre, amb el desenvolupament del pla actual i l’evolució de la crisi sanitària. Escrivá també ha subratllat la voluntat de l’executiu d’aprofitar les taules i la inèrcia de treball que s’han creat per a definir un nou pacte per l’ocupació en el marc del diàleg social.

També et pot interessar

stats