De la ZAS al jutjat

La dificultat de trobar l'equilibri entre l'oci i el dret al descans trasllada la resolució del nous conflictes als jutjats valencians.

De la ZAS al jutjat
De la ZAS al jutjat

El conflicte entre l'oci i el dret al descans viu un nou capítol a la Comunitat Valenciana. Un grapat de casos recents demostren la dificultat per a trobar l'equilibri entre els interessos del veïnat i els dels propietaris dels locals, així com la incapacitat dels ajuntaments per a resoldre la situació. Un problema que sovint acaba judicialitzat, amb conseqüències diverses. 

La declaració de zona acústicament saturada (ZAS) sol posar fi a aquesta controvèrsia per la via dràstica, com la suspensió de llicències d'activitat o la limitació d'horaris. Mesures que també acaben als jutjats.

L'últim cas el trobem a Alacant. Un jutjat ha ordenat declarar ZAS el centre històric. I ha sigut l'ajuntament, que comanden PP i Ciutadans, el que ha anunciat un recurs en contra. L'equip de govern considera injust que la sentència parle de la vulneració de drets fonamentals, però promet "acatar la ZAS" tot i que s'estime el recurs que han presentat. Els locals d'oci avancen el seu recurs i ho estudia també el veïnat, anticipant un poc més d'embolic en el conflicte. 

A Castelló de la Plana onze anys de estira-i-amolla entre les parts a la zona de les tasques s'han resolt amb una sentència ferma que obliga a tancar molts locals i prohibeix el consum en la via pública. L'ajuntament busca un punt d'equilibri i alguna eixida als hostalers, que pressionen per a crear la figura de zona gastronòmica, per a protegir la vida nocturna "responsable". 

A Vila-real (Plana Baixa), les molèsties han dut el jutjat l'alcalde José Benlloc, després que un grup de veïns la interposat una querella criminal per la presumpta inacció davant les molèsties dels locals de restauració.

Però normalment són els locals d'oci els que reben la denúncia. Li acaba de passar a un empresari de la capital de la Plana. La Fiscalia li demana cinc anys de presó i prop de 30.000 euros d'indemnització pels suposats trastorns que la terrassa del seu local va causar a una família i per haver fet cas omís dels requeriments de la Policia Local per a reduir el soroll.

16 ZAS a la Comunitat Valenciana

La zona Xúquer, a la ciutat de València, va ser pionera en la declaració de zona acústicament saturada, que després va aplicar-se en dos àrees més del municipi: l'entorn de la discoteca Woody i Joan Llorenç. Les ZAS han resolt bona part del problema i altres veïnats, com el de la plaça del Cedre, al barri de Ciutat Jardí, en reclamen també ara l'aplicació. 

A la Comunitat Valenciana hi ha ara mateix 16 ZAS on s'han d'aplicar mesures de control d'horaris i de nivells de soroll. A les comarques del nord hi ha les tres de València, les de Cullera i el Perelló-Sueca (Ribera Baixa), Gandia (Safor) i  Xàtiva (Costera). Al nord n'hi ha dues a Castelló, dues més a Peníscola (Baix Maestrat) i una altra Benicàssim (Plana Alta). I al sud hi ha les de la ciutat d'Alacant, Dénia i Calp (Marina Alta) i Formentera del Segura (Baix Segura).

També et pot interessar

stats